Új levéltárbázis Békésben

Saját irattárbázist hoz létre a Békés Megyei Önkormányzat Békés városában, a megyei beruházás költsége bruttó 360 millió forint. A fejlesztéssel egy helyre koncentrálják az eddig korszerűtlen körülmények között, mintegy 40 ingatlanban őrzött iratanyagokat.

Domokos László (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: az új raktárbázis létrehozásától azt várja, hogy egyrészt korszerű körülmények közé kerülhet a megyében felhalmozott értékek iratanyaga, másrészt lényegesen olcsóbban tudják megőrizni és feldolgozni a dokumentumokat. A megye azért látott hozzá saját erőből a raktárrendszer megépítéséhez, mert ilyen célra semmilyen központi támogatást nem kaptak, illetve pályázati lehetőség sincs.

A beruházás eredményeként a következő esztendő őszére felszámolják a Békés Megyei Levéltár több, teljesen elavult raktárát,s Békésre költöztetik az egykori MSZMP Békéscsabán, egy bérleményben őrzött archívumát is. Az új bázisra kerül a megye 12 intézményének iratanyaga is. A megyei levéltár munkatársai folyamatosan dolgozzák fel a mintegy nyolcezer folyóméter anyagot, s azok 10 százaléka a törvényi előírások alapján szintén Békésre fog kerülni.

A racionalizálás végére az új bázis kapacitásának mintegy 60 százalékát kötik le. A továbbiakban lehetőség nyílik arra is, hogy külső cégeknek, közöttük bankoknak és biztosítótársaságoknak is tudjanak raktározási szolgáltatást nyújtani. Így hosszabb távon - a költségcsökkentés mellett - bevételre is számíthat a komplexum.

Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója azt emelte ki, hogy az intézményben napjainkig 8266 folyóméter iratanyagot őriznek több telephelyen. Az új bázis segítségével tehermentessé válik a gyulai központ, ahol a jövőben csak azokat az iratokat fogják tárolni, amelyek közvetlenül segítik a kutatásokat, illetve végre lehetőség nyílik arra is, hogy a nagyközönség számára bemutató helyiségeket alakíthassanak ki.

Az új bázis első üteme már elkészült, a 300 négyzetméter raktárhelyiségben két emelet magasságban síneken gördülő polcrendszert építettek ki. A második ütemben hasonló, de dupla akkora alapterületű épületet fognak átalakítani, s így összességében 122 ezer irattartó doboz elhelyezésére nyílik lehetőség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.