Új lehetőség: „lemondás a tárgyalásról”

A büntetőeljárásról szóló törvényjavaslat szerint az ügyész a nyomozás irányítója, lesz úgynevezett tárgyalási őrizet és kisebb ügyekben az ügyész és a vádlott megállapodhat a cselekmény jogi minősítéséről.

A büntetőeljárásról szóló törvényjavaslat célja a közbiztonság erősítése, valamint a büntetőeljárások gyorsítása - mondta Avarkeszi Dezső igazságügyi minisztériumi államtitkár a javaslat általános vitájának kezdetén a parlamentben. Elmondta azt is: a törvény módosítása az előzetes letartóztatás abszolút, felső határidejét az eddigi három helyett négy évben határozza meg, ha a terhelttel szemben tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt folyik eljárás. A bizonyítás bonyolultsága indokolja az előzetes letartóztatás felső határidejének növelését - tette hozzá.

A javaslat szerinte megteremti egy olyan jogintézmény alapjait - „lemondás a tárgyalásról" -, amely lehetővé teszi, hogy az ügyész és a terhelt megállapodhasson a tényállásról, a cselekmény jogi minősítéséről és a büntetésről. A legsúlyosabb bűncselekményt elkövetőkkel szemben viszont nem indokolt a büntetőeljárás egyszerűsítése. A javaslat a vádlott megjelenési kötelezettségének teljesítése érdekében bevezeti a tárgyalási őrizetet, amely akkor lép életbe, ha a szabályszerű idézés ellenére nem jelenik meg a bíróságon, és elővezetése sem jár sikerrel.

A javaslat szakít azzal, hogy az ügyész utólagos törvényességi felügyeletet lát el, ehelyett az ügyész egyik fő tevékenységeként a nyomozás irányítását jelöli meg. Jelenleg az ügyésznek 15 nap áll rendelkezésére, hogy meghatározott bűncselekményi körben összegyűjtse az összes bizonyítékot, és a terheltet a bíróság elé állítsa. A javaslat ezt a 15 napos határidőt módosítja 30 napra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.