Új katolikus templomot építenek Újbudán

Új katolikus templom építésébe kezd az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye júniusban a Budapest-Lágymányosi Szent Adalbert plébánia területén. A Boldog Meszlényi Zoltán-templom alapkövét Erdő Péter bíboros helyezi el kedd este.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hivatala azt is közölte, hogy a Fehérvári út és az Etele út sarki telken tartandó ünnepségen Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), Újbuda polgármestere és Harrach Péter, a KDNP országgyűlési frakcióvezetője mond beszédet.

Újbuda képviselő-testülete 2001-ben kötött előszerződést az Etele út 3. szám alatti telken építendő templom és plébániaközpont építéséről. A testület 2008-ban nyilvános ülésen megszavazta, hogy az egyház a telket 99 évig térítésmentesen használhatja, és hamarosan aláírták a terület átvételéről szóló szerződést is.

A mai lágymányosi Szent Adalbert plébánia elődje 1930-ban lett önálló egyházközség, ekkor költözött a Fehérvári út 88. szám alá. 1933-ban épült fel kápolnájuk a Galvani úton lévő Jeruzsálem-telepen. 1940. január elsején emelték plébánia rangra az egyházközséget. 1950-től 1991-ig ennek a plébániának a tevékenysége kizárólag a templomi szolgálatra korlátozódott. A plébánia 2001-ben újra birtokba vette a Galvani úton lévő területet az ott található romos kápolnával, amelyet az egyházközség Musits Antal plébános vezetésével felújított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.