Új hivatal: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ

Szeptember 1-jével létrejön az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányítása alatt álló központi hivatal, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, amely feladatait a tankerületen keresztül látja el - közölte az oktatási államtitkárság kedden.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felépítése - követve a kormányrendeletben foglaltakat - központból és tankerületi hálózatból áll, melyben a megyeközponti tankerület többletfeladatokat lát el, illetékessége a megye egész területére kiterjed - fejtették ki. A tankerületek működése nem jár többletkiadással, mivel a megyei intézményfenntartó központok átszervezésével - azok jelenlegi státuszaiból és tárgyi erőforrásaiból -, valamint a települési önkormányzatoknál a fenntartói feladatokat szervező és irányító munkatársak átvételével jön létre.

A közleményben felidézték, hogy jövő év január 1-jétől az óvodák kivételével általános szabályként állami fenntartásúak lesznek az oktatási intézmények.

Az állami irányítás, fenntartás alapvetően szakmai irányítást jelent, melybe beleértendő a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérének, járulékainak központi biztosítása, bérfinanszírozás, valamint a taneszköz-ellátás és a külső szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) támogatása - olvasható a kommünikében.

A tájékoztatás szerint a fenntartói feladatok átvételével a kormány felszámolja azokat a különbségeket, amelyek az elmúlt évtizedekben az önkormányzatok eltérő anyagi lehetőségei miatt alakultak ki a köznevelési rendszerben.

"A nagyobb állami szerepvállalás, az új feladatmegosztás igazságosabb, kiszámíthatóbb és kiegyensúlyozottabb viszonyokat teremt, nagyobb biztonságot nyújt a gyerekeknek és a pedagógusoknak" - közölte az oktatási államtitkárság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.