Új eljárás kezdődhet a Szentgotthárd melletti égetőmű ügyében

Nem a másodfokú döntéstől, hanem teljesen újra kellene kezdeni az engedélyezési eljárást, amennyiben a beruházó ragaszkodna eredeti szándékához és mégis meg akarná építeni Heligenkeuzban a tervezett hulladékégetőt - hangoztatta pénteken az ausztriai Eltendorfban tartott sajtótájékoztatón Woki Zoltán, a PRONAS elnökségi tagja.

Elmondta, hogy az ügyben eljáró közigazgatási bíróság helyt a szentgotthárdi önkormányzat és a Vas Megyei Közgyűlés panaszának is, amely még az elsőfokú eljárásban kifogásolta, hogy kizárták az ügymenetből, így megítélésük szerint az eljárást nem csupán másodfokról kellene megismételni, hanem azt teljesen újra kell kezdeni.

Amennyiben a beruházó cég mégis úgy döntene, hogy ragaszkodik eredeti elképzeléseihez, számíthat arra, hogy a civil szervezetek a határ mindkét oldalán továbbra is fellépnek majd a hulladékégető megépítése ellen - fűzte hozzá Johann Raunikar a BIGAS osztrák állampolgári kezdeményezés elnöke.

A sajtótájékoztatón Woki Zoltán a magyar és az osztrák környezetvédő civil szervezetek és az érintett önkormányzatok közös sikerének, a határon átnyúló civil összefogás példájának nevezte a számukra kedvező jogerős bírósági döntést.

Johann Raunikar hangsúlyozta, hogy az osztrák közigazgatási bíróság formai hibák miatt semmisítette meg az osztrák környezetvédelmi szenátus döntését, amely alapján 2010-ben kiadták a környezetvédelmi engedélyt később az érvényes építési engedélyt is. Ezt fellebbezte meg két osztrák személy, amelynek alapján most jogerős döntés született. A közigazgatási bíróság ugyanakkor tartalmi kérdéseket, kifogásokat nem vizsgált, mivel az eljárás már formailag sem felelt meg, törvényeket sértett, nem volt szükség további vizsgálatra - mondta.

Ha viszont új eljárás indulna, most már a szentgotthárdi önkormányzat és a Vas Megyei Közgyűlés által felhozott érveket is vizsgálni kellene, sőt azt a több száz beadványt is amely az ügyben érkezett, ezért az új eljárás is évekig tartana - tette hozzá Woki Zoltán.

Elke Hohlagschwandtner BEGAS tartományi gázszolgáltató szóvivője az MTI bécsi tudósítójának csütörtökön azt mondta, cégük a másodfokú hatóság új döntésére vár. Rámutatott, hogy a közigazgatósági bíróság az eljárásban talált hibát, nem pedig a kiadott környezetvédelmi engedély tartalmában.
 

A vállalat honlapján olvasható közlemény szerint a BEGAS "megvizsgálja a projekt jogi és gazdasági környezetét és az eredmények alapján dönt a továbbiakról".

A BEGAS nagy teljesítményű, a vállalat álláspontja szerint korszerű technológián alapuló hulladékégetője évi 325 ezer tonna szemetet és szennyvíziszapot dolgozna fel. A 115 millió euró beruházással épülő szemétégető építése ellen osztrák és magyar környezetvédők, Szentgotthárd önkormányzata, az Őrségi Nemzeti Park, valamint magánszemélyek évek óta tiltakoznak. A döntés felülvizsgálatát visszatérően szorgalmazták az elmúlt években magyar kormány- és ellenzéki pártok is.
 

A beruházás ellen tiltakozók szerint a létesítmény megváltoztatná a táj képét, sérti az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi érdekeit, környezeti terhelést jelentene, és gazdaságilag sem megalapozott, mivel a tartományban nem keletkezik elég szemét a működtetéséhez, ezért "szemétimportra" lenne szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.