Új elemekkel bővül a TEGY-program

Új elemekkel bővült a leukémiás és daganatos gyermekek rehabilitációját segíti program, a TEGY. Az idén a támogatások révén a betegek kezelések alatti, illetve azt követő életminőségét javítják a táplálkozás révén.

Jubileumi évéhez érkezett a „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program, mely idén 10. éve segíti anyagilag a leukémiás és daganatos beteg gyermekek rehabilitációját és egészséges klinikai táplálkozását. A programhoz a Tiszteletbeli Nagykövet címet kezdetektől viselő Várkonyi Attila (Dj Dominique) és Csisztu Zsuzsa mellett idén televízióból ismert személyiségek: Gombos Edina, Demcsák Zsuzsa, Váczi Gergő és Till Attila műsorvezetők, Molnár Ferenc Caramel, Rúzsa Magdi és Király Viktor énekesek, valamint Németh Lajos meteorológus adják támogatásukat.

A Danone Kft. társadalmi célú programjának keretében az elmúlt 10 év során eddig összesen több mint 245 millió forint gyűlt össze, melyet az évente mintegy 2000 leukémiás és daganatos beteg gyermek gyógyulását és rehabilitációját végző Magyar Gyermekonkológiai Hálózat 3 budapesti és 5 vidéki onkológiai központjának utaltak át. Így az elmúlt évek támogatása összességében közel tízezer beteg gyermek rehabilitációját segítette elő.

A TEGY program keretében indulhatott útnak 3 éve egy klinikai táplálkozási program, mely a kezelés alatt lévő gyermekek egészséges klinikai táplálkozását támogatja. Az idén a klinikai táplálkozási program keretében, az összegyűlt összeg egy részéből a bakonybéli oktatási centrum felépítését támogatja a program, míg a másik feléből új elemként egy komplex táplálkozási protokoll kidolgozását, valamint minden egyes klinikán egy táplálkozási csapat felállítását és folyamatos működtetését valósítja meg a hálózat. A TEGY program idén is 6 héten keresztül, november 13-ig tart.

Nagyon fontos számunkra a TEGY támogatása, hiszen a Magyarországon működő 8 gyermekonkológiai és rehabilitációs központ az elmúlt évek során infúziós pumpákat és betegfigyelő monitorokat, egy betegszállító mentőautót, egy nagy értékű sejtelőkészítő berendezést vásárolhatott, valamint klinikai felújításokat valósított meg, mely nagy segítséget jelent munkánkhoz – mondta Dr. Kriván Gergely, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke. Három évvel ezelőtt a TEGY keretében indult útjára a klinikai táplálkozási program, mely a kezelés alatt álló gyermekek egészséges klinikai táplálkozását hivatott elősegíteni. Az idén a program bővülésével a kezelt betegek kezelések alatti, illetve azt követő életminőségét javítják a táplálkozás révén – tette hozzá.

A komplex táplálkozási protokoll egységes szakmai irányelveket határoz meg a daganatos beteg gyermekek kezelések ideje alatti, valamint a rehabilitáció időszakára vonatkozó klinikai és otthoni táplálására. Annak érdekében, hogy a gyermekek táplálása a protokoll szerint valósulhasson meg, a 8 gyermekonkológiai központban onkológus, dietetikus, pszichológus és életmódszakértőkből álló táplálkozási csoportok alakulnak. A szakértők a szülőknek is tanácsokat nyújtanak a gyerekek otthoni étrendjének összeállításához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.