Balog Zoltán újrakeverte a posztokat minisztériumában

L. Simon László kultúráért felelős államtitkárt Halász János váltja, külön államtitkárságot kap a felsőoktatás Klinghammer István vezetésével, szintén államtitkári szintre emelkedik a szociális felzárkóztatás ügye Kovács Zoltán vezetésével, s új személy lép a parlamenti államtitkári pozícióba Doncsev András személyében, jelentette be az Emberi Erőforrás Minisztériumának átalakításáról szóló sajtótájékoztatón Balog Zoltán miniszter Lovasberényben. Az új vezetők február 27-én lépnek hivatalba.

L. Simon László személyét illetően az együttműködésben mutatkozó véleménykülönbségek vezettek a leváltáshoz, amelyek közte és az államtitkár között mutatkoztak – mondta a miniszter –, s végül azt a döntést eredményezték, hogy a továbbiakban nem fognak együttműködni. Ugyanakkor nagyra értékelte az államtitkár munkáját. Kreatív, lucidus kultúrpolitikusnak nevezte L. Simont. Munkája a polgári oldalon nélkülözhetetlen, tette hozzá, ezért a kulturális bizottság élére helyezik vissza a tervek szerint. Utódja Halász János, jelenlegi parlamenti államtitkár, kipróbált ember, az első Orbán-kormány idején szintén államtitkári szerepet töltött be az akkori NKÖM-ben.

A távozó államtitkár hozzászólásában kifejtette: a miniszternek joga van munkatársait megválasztani, ő pedig ezt méltósággal elfogadja. Igaz, úgy készült nyolc hónappal ezelőtt, hogy a ciklus végéig fog dolgozni. Megerősítette, a távozás oka nem szakmai nézetkülönbség. Nem igazak a lapokban megjelent azon feltételezések, hogy a Magyar Művészeti Akadémiával kapcsolatos nézetkülönbség lenne a leváltás oka. Az ok inkább a habitusbeli különbségben kereshető. A munkát a tervek szerint a parlamenti kulturális bizottság élén folytatja, s ha visszahelyezik ennek élére, akkor a bizottság nem oppozíciója lesz a szaktárcának, hanem a segítője – ígérte L. Simon.

Balog Zoltánnal megegyeztek, hogy az NKA alelnöki tisztét is megtarthatja. Kiemelt néhány eredményt is a nyolc hónap alatt elvégzett munkából: a közművelődési intézményrendszer átalakítását, valamint azt, hogy problémamentesen zajlott le a megyei kulturális intézményeknek az önkormányzatok részére való átadása, kiemelte az alfa programot, a múzeumi negyed koncepciójának elkészítését, az új levéltári törvényt és a Nemzeti Levéltár létrehozását, a Nemzeti Közgyűjteményi és Közművelődési Intézet megalapítását, az artmozik támogatását, a Publishing Hungary programot, vagy az évi 200 millióval támogatott köztéri szoborállítási programot.

Végül személy szerint is megköszönte az államtitkárság kollektívájának és vezetőinek, hogy segítették munkáját. Mint megjegyezte: ő nem azon államtitkárok sorába tartozik, akit az apparátus gáncsolt el.

Az új kulturális államtitkár, Halász János a folytatásról és az együttműködésről beszélt. Mint mondta, nagy örömmel fogja megszavazni L. Simon bizottsági elnöki kinevezését, hisz tíz éve dolgoznak együtt, az eddigi eredményeket pedig értékeli, s igyekszik továbbvinni. Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy támogatja az MMA-t és a további térnyerését elősegítő törvénytervezetet (melyben egyébként nem szerepel a Műcsarnok átadása). Az eredmények folytatásába és az együttműködésbe beleérti az MMA-t is – mondta. Az intézményvezetői kinevezések rendszerének átalakítását, a pályázati rendszer háttérbe szorítását maga is szorgalmazza, sőt ebben kicsit L. Simon előtt is járt, hiszen ezt ő már korábban is javasolta – jelezte. Ennek ellenére mérlegelni fogják a véleményeket, és „a legjobb döntést fogják meghozni”.

Balog Zoltán a szociális felzárkóztatási ügyek felelősévé nevezte ki Kovács Zoltánt, aki eddig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára volt. Bár elégedett Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár munkájával, de nem mindig sikerült bemutatni az elért eredményeket. Kovács Zoltán alkalmas lesz erre a feladatra. Fontos, hogy megértsék az emberek, hogy ami a romák érdekében történik, az az egész ország érdekében történik – mondta Balog Zoltán –, s Kovács Zoltán az eredményeket meg tudja majd védeni nemzetközi szinten is. Megjegyezte: az új államtitkár Abaúj megyei származású, s pontosan ismeri azt a társadalmi helyzetet, amellyel foglalkozni kell.

A felsőoktatási reform kiteljesítése is teljes embert kíván, folytatta Balog Zoltán. Ezért Klinghammer Istvánt, az ELTE volt rektorát kérte fel, hogy államtitkári rangban vigye tovább ezt a területet. Hoffmann Rózsa pedig a köznevelés ügyét irányítja, s az új nemzeti alaptanterv, a pedagógus-életpályamodell elindulására koncentrál. Kérdésünkre, hogy az eddigi felsőoktatási helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán feladatköre változik-e a kinevezés miatt, a miniszter azt mondta, hogy csak ráerősítenek a munkájára.

Klinghammer István bemutatkozó beszédében elmondta, jelmondata egy Vedres István nevű XIX. századi tudóstól származik, s eszerint „ami jó, fontos, és ma el nem végzed, annak kárát holnap mindjárt érzed”. Ez most is időszerű. A tudásipar jól elkészült hallgatókat kíván. Mint fogalmazott: a felsőoktatás reformjában minden egyetemi polgárra szükség van, a professzoroktól a hallgatókig és a fenntartóig. Ebben szeretne először nyugalmat teremteni, azután pedig elérni, hogy a magyar diploma megint olyan értékes legyen, mint volt évszázadokon keresztül. S hogy miként érhető ez el? Az egyetemi polgárok tegyék azt, amire készülnek, az oktatók oktassanak, a hallgatók tanuljanak, mondta. A reform hat pontjából ötben a megoldás útján haladnak. A hatodik a hallgatói szerződések kérdése. Meggyőződése szerint ebben is sikerül jó szándékkal megegyezést kötni a társadalom elvárása szerint. Tapasztalatom alapján pesszimista vagyok, terveimben optimista, mondta Klinghammer István.

A kulturális államtitkárrá kinevezett Halász János helyére Doncsev András, a tárca kommunikációs vezetője lép elő a parlamenti államtitkári székben. Doncsev eddig a háttérben dolgozott, Balog bizalmát élvezi, aki, mint kiderült, politikai tisztánlátását és munkabírását értékeli. A minisztérium kommunikációját továbbra is Doncsev irányítja majd.

A lovasberényi trófeák között L. Simon László volt kultúráért felelős és Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, az átalakítás vesztesei
Lovasberény, 2013. február 15. L. Simon László kultúráért felelős és Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár érkezik az Emmi átalakításáról tartott tájékoztatóra a lovasberényi kormányüdülőben 2013. február 15-én. Bejelentették, hogy az kultúráért felelős államtitkár a hónap végén távozik posztjáról, Hoffmann Rózsa pedig a jövőben a köznevelés ügyéért felel. MTI Fotó: Kovács Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.