Új adószabályok: hatezerrel kevesebb az orvosok borítékjában

Átlagosan havi nettó 6 ezer forintot veszítenek jövőre az egészségügyi dolgozók a kormány által tervezett adóváltoztatások miatt.

A Medicalonline kiszámolta, hogy havonta több mint 9 ezer forint bérkompenzációt kellene kapniuk az egészségügyi dolgozóknak, ahhoz, hogy a következő évben is ugyanannyi maradjon a zsebükben, mint az idén. Az infláció miatt ez esetben is több mint 4 százalékkal kevesebbet ér majd a fizetésük.

A jövő évre tervezett adószabály-változtatások miatt szinte mindenkinek csökken a nettó bére, aki havi bruttó 213 400 forintnál kevesebbet keres – derül ki Angyal József okleveles adószakértő, matematikus számításaiból. Igaz ez azokra is, akik 1 vagy 2 gyermek után adókedvezményt vehetnek igénybe. A háromgyermekesek pedig havi bruttó 520 ezer forintig kevesebbet kapnak kézhez, mint ebben az évben - írja a lap.

A KSH adatai szerint az egészségügyi dolgozók az idei év első felében átlagosan havi bruttó 173 486 forintot kerestek. Ebből az idén – gyermekkedvezmény nélkül – 119 974 forint marad, jövőre csak 113 633 forint. Átlagosan 9681 forinttal kellene emelni a bruttó bérüket ahhoz, hogy ne csökkenjen a nettó fizetésük. Az idei kereseti adatok egyébként azt mutatják, hogy az egészségügyi dolgozóknál a bérkompenzációval nem sikerült teljes egészében ellensúlyozni az adójóváírás csökkentését. Tavaly az első félévben még 124 907 forint volt az átlagos havi nettó bér, idén viszont már csak 118 293 forint. A szellemi foglalkozásúak nettó fizetése – a bérkompenzáció ellenére – átlagosan több mint 7 ezer forinttal csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.