Új vádirat új gyilkossal a Balla Irma-ügyben

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolta meg az ügyészség Balla Irma egykori debreceni fideszes önkormányzati képviselő halála ügyében azt a többszörösen büntetett előéletű férfit, akinek az „érintettsége” már évekkel ez előtt is felmerült az ügyben, de akkor a hatóságok „jobb gyanúsítottnak tartották” az áldozat egyetemista fiát.
Egy újabb rendőrségi sikertörténetről derült ki, hogy totális melléfogás volt. És ez alkalommal nemcsak a rendőrség betlizett. Az illetékes ügyészség sem állt a helyzet magaslatán, ügyészségi források legalábbis ezzel magyarázták, hogy a Debrecenben (Hajdú-Bihar megyében) nyolc éve elkövetett rablógyilkosság immár második gyanúsítottja ügyében miért a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség emelt vádat.
Schönstein szabadon távozhatott
Schönstein szabadon távozhatott
Konyhás István / Népszabadság

Balla Irma képviselőnőt 2007. április 6-án brutális kegyetlenséggel ölték meg otthonában. Agyonverték egy vasrúddal. Holttestét egyetemista fia, Schönstein Sándor találta meg, aki a gyilkosság idején Debrecentől 20 kilométerre szalonnát sütött a barátaival. Alibije egy éven át szinte megdönthetetlennek tűnt. Aztán mégis őt gyanúsították meg édesanyja megölésével.
„Túlságosan nyugodt. Olyan közönnyel jelentette be édesanyja meggyilkolását, mintha csak pizzát rendelt volna” – mondták a rendőrök azután, hogy meggyanúsították. Barátai vallomását, akikkel szalonnát sütni volt, egyszerűen figyelmen kívül hagyták. Így lett Schönsteinből anyagyilkos.

Bár már akkoriban is felvetődött D. Lajos neve, mint lehetséges tettesé, sőt, a férfi egy ízben magára is vállalta a bűntényt, végül mégis Schönstein ellen emeltek vádat. Első fokon 12 évre el is ítélték. Azonban a Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az ítéletet, az új eljárásban pedig azzal mentették fel, nem bizonyítható, hogy ő az elkövető.

A rendőrség újraindította a nyomozást. S bár az eredeti eljárásban számos hibát vétettek a nyomozók, végül – a hivatalos magyarázatok szerint – egy, a gyilkosság idején még nem ismert új technológia vezetett eredményre. Az új módszerrel sikerült olyan DNS-nyomokat rögzíteni, amelyeket 2007-ben az akkori módszerekkel még nem volt lehetséges. Így vált a nyomozóhatóság és az ügyészség számára is bizonyossá, hogy D. Lajos Balla Irma gyilkosa.

Az ügyészség kedden be is nyújtotta ellene a vádiratot. Közleményük szerint D. egy korábbi börtönbüntetéséből feltételesen szabadulva 2007 márciusában segédmunkásként dolgozott a Balla Irma háza melletti építkezésen. Mivel anyagi gondokkal küszködött, elhatározta, hogy a szomszédban élő nőtől (Balla Irmától) fog pénzt szerezni. Munka közben kifigyelte az asszony mozgását, szokásait, s hogy mikor van egyedül.

Április 6-án este tíz körül egyszerűen besétált Balla Irma otthonába. A képviselőnő éppen olvasott. D. Lajos azonnal rátámadt. Egy vasrúddal, amelyet az építkezésről vitt magával, többször megütötte, majd olyan nagy erővel szorította meg a nyakát, hogy az asszony azonnal meghalt.

D. magával vitte Balla Irma telefonját, az MP3-lejátszóját és még húszezer forintot, majd rázárta a lakást és távozott. Mindezekért az ügyészség életfogytig tartó fegyházbüntetést kér rá a bíróságtól.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.