Az adakozó kéz nem szárad le – új Teréz anya segít Macedóniában

Amikor elérnek az út közepére, a macedóniai Veleszbe, egy segítőre bizonyosan számíthatnak. Egy kétgyerekes anyáról van szó. Lencse Zdravkin háza a vasútállomás közelében van a Dimcse Mircsev utca 1. szám alatt. Nem bírta nézni, ahogy az elgyötört, éhes, szomjas családok ott vonszolták magukat a háza előtt. Összekapta, amije volt, kiment hozzájuk – meséli. Nem beszél nyelveket, kézzel-lábbal, mimikával fordult hozzájuk, s invitálta őket a házába.

A reménység háza – ma már így emlegetik a szerény épületet. Lencse a szabadidejében önkéntes, a polgári életben egy helyi tévécsatorna gazdasági vezetője és pénzügyese. Nem fizetik túl, ahogy Macedóniában általában szűken mérik a jólétet. Az asszony a Facebookon keresztül talált segítőkre, társadalmi szervezetre, önkéntesekre.

Zdravkin ételt oszt a veleszi vasútállomáson
Zdravkin ételt oszt a veleszi vasútállomáson
Forrás: unhcr.org

Az ételt, amit kioszt a vándoroknak, sokszor a helyiek főzik. Pár napja éjjel egy hatvanfős csoport vonult át Veleszen, őket etette. Miért teszi? Azt mondja, hogy régóta ismeri a mondást: az adakozó kéz nem szárad le. Másfél éve pedig tudja, hogy segíteni kell. Egyedül kevés volt hozzá, de jóakaratú emberek mellé álltak. Egy macedón portál, a Kirilica Lencsében az új macedóniai Teréz anyát látja. (Az Indiában apácarendet alapító Boldog Teréz anya a macedón fővárosban, Szkopjéban született egy ottani albán családban Agnes Gonxha Bojaxhiu néven.)

Lencse mindenkinek segít, társai között sok az albán. Nincs könnyű dolguk, a menekülteket a lakosok többsége nem látja szívesen, sőt. A macedón sajtó többnyire arról ír, miként szállítja a görög rendőrség buszokkal az iraki, szíriai, pakisztáni családokat a határra, ahol szó szerint átlökdösik őket. De arról már csak a szerbeknél olvasni, hogy ugyanezt a vándorokkal megteszik a macedón hatóságok is, csak hogy szabaduljanak tőlük.

A Balkán egyik fő menekültútvonala Bulgárián át vezet. Van, aki Görögországba érkezik, majd átmegy a bolgár határon, vannak, akik megkerülik, átmásszák a bolgár–török határon felhúzott szögesdrót kerítést. Mások a tengeri utat választják, és a közkedvelt dél-bulgáriai üdülővároskától, Szozopoltól délre szállnak partra. Kevés a magányosan útra kelő vándor – mondják az egyik segítő szervezetnél.

A migránsok szinte mindegyike igénybe veszi az embercsempészbandák „szolgáltatásait”. Sokszor rosszul járnak velük, a minap azzal volt teli a bolgár bulvársajtó, hogy egy építési vállalkozó hatvan menekültet talált egy félbehagyott szófiai építkezésen. Az embercsempész leszedte a sápot, majd faképnél hagyta a szerencsétleneket, többségükben gyerekeket. Senki nem akar velük foglalkozni, a rendőrségre maradtak. A jogi, eljárási helyzet hasonló ahhoz, ami Magyarországon várja majd őket, ha átvergődnek a határokon, útban Svédországba, Németországba vagy Belgiumba.

Bulgáriában sokan próbálnak segíteni a migránsoknak: A menekülők barátai Facebook-csoportban közel ötezren vannak. Itt szervezik a rászorulók ellátását. Higiéniai cikkeket, élelmiszert gyűjtenek. Alekszandra Popova a motor, ő hozta létre Szófiában a menekült nők szervezetét. Sok bolgár cég beszáll a támogatásba, de szigorú névtelenséget kérnek. Ott is vannak önkéntes feljelentők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.