Új harcmodort ígérnek a szaporodó szakszervezetek

Két új szakszervezet is alakult az egészségügyben 2016 elején. Mindkettő új harcmodort ígér az érdekvédelemben.

Másfél hónap pihenés után új szerepben tért vissza a rezidensszövetség leköszönt elnöke, Dénes Tamás és pénteken bemutatta új érdekvédő csapatát a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetét (ReSzaSz). Információink szerint a régi /új érdekvédelmi vezető ezen a héten indoklás nélkül lemondott, a társszakszervezetben a Magyar Orvosok Szövetségében(MOSZ) betöltött alelnöki posztjáról.

Az új szervezet bemutató sajtótájékoztatója után lapunknak Dénes Tamás azt mondta: az érdekvédőknek változtatni kell a harcmodorukon, mert az eddigi módszerekkel nem értek el semmit. Mint mondta: a változás érdekében első lépésként a szabályok betartására, és az önként vállalt túlmunka visszautasítására ösztönzik tagjaikat, ám a sztrájktól és a felmondások letétbe helyezésétől sem riadnak vissza. Hozzátette: elvárják, hogy az egészségügyi államtitkárság betartsa év elején tett ígéretét, miszerint 270 ezer forint lesz a szakorvosi alapbér. (Elképzelésük szerint egy rezidens nettó alapbére 300 ezer forint, egy szakorvosé 500 ezer, míg egy főorvosé 700 ezer forint kell, hogy legyen.)

Lapunk kérdésére, miszerint volt-e valami olyan célja, amelyet nem valósíthatott meg a MOSZ alelnökeként, s amely miatt most lemondott és új érdekvédő szervezetet hozott létre, Dénes Tamás azt válaszolta: ezt nem tudja kommentálni.

Februárban egy másik, az 5.12 szakszervezet is megalakul, ezt a szervezetet Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet korábbi elnöke hozza létre. Tagjaik sorába a szakdolgozókat, mentősöket, és a kórházak technikai és gazdasági munkatársait várják. Ők is az eddiginél határozottabb érdekérvényesítésre készülnek, hogy rábírják a kormányt, egyetlen szakdolgozó se keressen nettó 250-280 ezer forintnál kevesebbet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.