Ügyvivői támogatást kér Retkes Attila

A mellette való kiállást kéri az SZDSZ ügyvivőitől Retkes Attila, a párt elnöke. A pártból való "kilépésekre reagáló levél" szövege azzal kezdődik, hogy az alulírottak kijelentik, támogatják Retkes Attilának a párt megújulására irányuló törekvéseit.

A mellette való kiállást kérte egy levélben az SZDSZ ügyvivőitől Retkes Attila - derül ki egy, az MTI birtokába került e-mailből. A körlevelet a pártelnök irodavezetője küldte el szerdán az ügyvivőknek, azzal a kéréssel, ha az abban foglaltakkal egyetértenek és ezt aláírásukkal is igazolják, akkor aznap délig jelezzenek vissza, hogy a nyilatkozatot még aznap kora délután eljuttathassák a sajtóhoz.

A melléklet címe szerint a pártból való "kilépésekre reagáló  levél" szövege azzal kezdődik, hogy az alulírottak, "az SZDSZ alapítói, megyei elnökei, az Országos Ügyvivői Testület és az Országos Tanács tagjai kijelentjük, hogy Retkes Attilának a párt megújulására irányuló törekvéseit támogatjuk".

Az e-mail kitér arra, hogy az SZDSZ küldöttgyűlése Retkes Attila megválasztásával az általa meghirdetett program sarokpontjait elfogadta, melyekkel az aláírók egyetértenek, az irányt helyesnek és követendőnek tartják. Az írás megjegyzi azt is, hogy az aláírók csalódottan olvasták az egykori demokratikus ellenzékiek, SZDSZ-alapítók egy részének hétfői közleményét, amelyet 12 olyan ember tett közzé, akiknek  érdemei elévülhetetlenek, ugyanakkor egy ideje már nem politizálnak aktívan, távolról figyelik az SZDSZ működését.

A levél szerint az aláírók reményüket szeretnék kifejezni, hogy a közlemény készítői felülvizsgálják álláspontjukat, és belátják,  az SZDSZ azért került a jelenlegi, rendkívül nehéz helyzetébe, mert következetlenül képviselte elveit.

Az e-mail kijelenti, az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlésén megválasztott új elnök, "Retkes Attila elszánt abban, hogy kivezesse az SZDSZ-t ebből a válságos helyzetből, újjászervezze a pártot, és azt a liberális értékeknek megfelelően irányítsa". A szöveg szerint az aláírók azt kérik, hogy ezt a megújulást  minden SZDSZ-tag segítse elő, és a párt új elnökét támogassa munkájában, különösen a jelenlegi nehéz körülmények között megvalósuló intenzív építkezés időszakában.

Csütörtökön Retkes Attilának egy másik levelében azt kérte a szabad demokratáktól, hogy "hagyjuk abba a belső háborút!" Abban utalt arra is, hogy Kóka János frakcióvezető képviselőcsoportbeli munkatársai aláírásgyűjtést indítottak, "s hamis állításokkal, csúsztatásokkal vettek rá sokakat, hogy határolódjanak el a párt két napja demokratikusan megválasztott vezetőitől".

Kijelentette, az aláírásgyűjtő íven a legképtelenebb állítások hemzsegnek, amelyek ha igazak lennének, ő maga is aláírásával tiltakozna. Kitér arra is, tudja, hogy elkezdődött két másik aláírásgyűjtés is, amelynek szerzői mellette és a párt új vezetése mellett emelik fel a szavukat.

Mint írja, nincs értelme listákat méricskélni, és névsorokba rendezni az SZDSZ tagjait, főleg nem pár nappal a küldöttgyűlés világos eredménye után. Meglátása szerint jóvátehetetlen károkat okoznának, ha "néhány ember személyes ambíciói miatt" hagynák szembefordulni egymással és megmaradt szavazóikkal azokat, akik még képesek lennének tenni a pártért és a liberális választókért.

Az SZDSZ sajtóosztályán az MTI-nek azt mondták, kedden és szerdán két aláírásgyűjtési akció is indult a pártban a pártelnök mellett. A kezdeményezők ezeket a leveleket eljuttatták az elnöki iroda munkatársának és azt kérték tőle, hogy tájékoztassa az ügyvivőket és kérjen visszajelzést tőlük. Az elnök értesülve az akciókról, a párttagoknak írt levelében még csütörtökön kérte ezen kezdeményezések leállítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.