Ügynöklakások történetét és a Svábhegy "szellemeit" mutatják be városnéző sétákon

Újlipótvárosi és terézvárosi ügynöklakások történetét és a Svábhegy "szellemeit" mutatja be a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP) és a Lumen Fotóművészeti Alapítvány helytörténeti séták keretében decemberben több alkalommal.

Nyilván tartanak címmel Újlipótváros és Terézváros ügynökmúltjába kalauzolják el a látogatókat a városismereti séták, emellett a Szellemek a Svábhegyen című, már egy éve "telt házas" sétát is újra megrendezik. A három városismereti programra a Lumen Fotóművészeti Alapítvánnyal együttműködve Gerhes Gábor: Z, avagy egy ország című kiadványának bemutatója alkalmából kerül sor - közölte Lénárd Anna, a BUPAP szervezője az MTI-vel.

A rendszerváltás előtt sokan nem sejtették, miért cserélődnek olyan sűrűn a szomszéd lakás látogatói. Az állambiztonság ügynökei és tartótisztjeik sokszor K (konspirált) és T (találkozási) lakásokban léptek egymással kapcsolatba, ezeket pedig a legnagyobb sűrűségben Újlipótvárosban létesítették. A túrák során az ügynöklakások környezetének bemutatása mellett a vezetők ízelítőt adnak a városnegyed közelmúltjának állambiztonsági és pártállami vonatkozásaiból is.

A résztvevők megismerkedhetnek olyan épületek történetével, mint az ÁVH-nak, majd az MSZMP apparátusának otthont adó Fehér Ház, vagy éppen az ÁVH, majd a rendőrség zárt garázsa, és megmutatják, hol lakott a kulturális életet a tilt-tűr-támogat hármas jelszó jegyében ellenőrző Aczél György.

A túrát Lénárd Anna képzőművész és Merker Dávid szociológus vezetik decemberben négy időpontban: 1-én, 2-án, 28-án és 29-én.

Ezt a sétát kiegészíti a Nyilván tartanak című program terézvárosi állomása, amely a második világháború alatti önbíráskodások és a háború utáni népbírósági perek színhelyétől halad az egykori szovjet negyed felé.

A BUPAP legelső, Szellemek a Svábhegyen című sétája György Péter A sötét hegy című írása alapján indult. Ez a cikk ihlette Gerhes Gábort is a Z, avagy egy ország című fotósorozat létrehozására. A katalógusbemutató alkalmából a séta meglepetéshelyszínnel egészül ki.

A programok pontos időpontjáról tájékozódni és azokra jelentkezni a www.bupap.hu oldalon lehetséges.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.