Ügyészségi vizsgálatot vár az LMP a tüntető tibetiek ügyében

Az LMP azt várja az ügyészségtől, hogy Szabó Máté ombudsman csütörtökön közzétett vizsgálati jelentése nyomán hivatalból indítson eljárást a tibeti tüntetők elleni júniusi fellépés ügyében. Erre azonban hiába várnak: az ügyészség szerint ugyanis nem indokolt hivatalból vizsgálatot indítani.

Schiffer András, frakcióvezető kijelentette, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosa visszaigazolta az LMP korábbi álláspontját, amikor a rendőrség, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal fellépése esetén is a tibeti tüntetők, illetve menekültek jogainak sérelmét állapította meg.

Hozzátette, hogy a rendőrség júniusban közlekedési indokokkal akadályozta meg a tüntetést, ezt követően viszont a parlamentben Orbán Viktor kormányfő az ország külpolitikai érdekeire hivatkozott. Schiffer András - aki az utóbbi érvelést teljesen jogszerűtlennek nevezte - megjegyezte, hogy amikor egy héttel később Kontrát Károly belügyi államtitkár egy interpellációra válaszul ugyanezeket az indokokat "olvasta fel eléggé arcpirító módon, akkor kiviláglott, hogy gyakorlatilag törvényes eszközök nélkül történt meg az oszlatás".

A politikus szerint "ugyanúgy járt el a fideszes rendőrség és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az aktivistákkal kapcsolatban, ahogy a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok idején eljártak a nekik nem tetsző tüntetésekkel". A frakcióvezető szerint érthető, hogy a kormány nem kezdte el az elszámoltatást, mert a Fidesz ugyanott folytatja, ahol a szocialisták abbahagyták.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a zászlólengető tibetiekkel szemben eljáró rendőrség fellépése szemben állt a hátrányos megkülönböztetés tilalmával, sérült a szabad véleménynyilvánítás joga, és az emberi méltósághoz való jog; a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ugyanekkor a hátrányos megkülönböztetés tilalmával összefüggő visszásságot okozott, amikor a Magyarországon élő külföldiek számához képest aránytalanul sok tibetit rendelt be ellenőrzésre.

Az ombudsman csütörtökön tette közzé vizsgálati jelentését, amely emlékeztet: sajtóhírek számoltak be arról, hogy 2011. június 24-én és 25-én, Ven Csia-pao kínai kormányfő budapesti látogatása idején, illetve azt megelőzően több helyszínen tibeti zászlókkal véleményt nyilvánítókkal, a Kínai Népköztársaság politikáját bírálókkal szemben lépett fel a rendőrség.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal június 25-én - szombaton -  több, Magyarországon jogszerűen tartózkodó, tibeti származású embert adategyeztetéssel megakadályozott abban, hogy kinyilvánítsa a kormányfői látogatással szembeni véleményét; a hírek nyomán, az alapvető jogokkal összefüggő visszásság gyanúja miatt folytatott vizsgálatot Szabó Máté ombudsman - olvasható a Országgyűlési Biztos Hivatala MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az ügyészség álláspontja szerint azonban nem indokolt hivatalból vizsgálatot indítani a tibetiek elleni fellépés ügyében - közölte a Legfőbb Ügyészség az MTI érdeklődésére csütörtökön. Ezt azzal indokolták: "az ügyészség álláspontja szerint Szabó Máté ombudsman hivatkozott vizsgálati jelentéséből nem olvasható ki, hogy a tibeti tüntetőkkel szembeni rendőri fellépés során bűncselekmény történt volna."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.