Ügyészségi nyomozók Simon Gábornál és az MSZP székházánál

A Hír TV információi szerint Simon Gábor volt szocialista politikus ügyében elindított büntetőeljárás miatt csütörtökön ügyészségi nyomozók jelentek meg az MSZP-székháznál. Az ügyészség nem kommentálta az értesülést. Az mno.hu-n olvasható Hír TV-értesülés szerint Simon Gábor vagyonnyilatkozatát vihették el a Jókai utcai székházból.

Simon Gábort a házánál is kereste a nyomozóügyészség, a Hír TV beszámolója szerint Simon három embert beengedett az épületbe. Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI megkeresésére nem kívánta megerősíteni az értesülést. Azt mondta: a nyomozás érdekeire tekintettel egyelőre nem adnak bővebb tájékoztatást. 

A Magyar Nemzet február 4-én forrásmegjelölés nélkül írt arról, hogy Simon Gábornak, az MSZP elnökhelyettesének több száz millió forint van bécsi számláján, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. A képviselő február 6-án közölte, hogy minden, a szocialista pártban viselt tisztségéről lemond, kilép az MSZP-ből, visszalép a képviselőjelöltségtől és február 12-i hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról.

Ezt követően a legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését a Központi Nyomozó Főügyészség által tavaly november óta folytatott nyomozás eredményeként.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint Simon Gábor egy ausztriai pénzintézetnél nyitott értékpapírszámlára 2008 januárjában 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában további 169 ezer amerikai dollárt helyezett el készpénzben. A számlán tavaly októberben, akkori árfolyamon, 228 millió forint volt. 

Simon Gábor az elmúlt évekre vonatkozó adónyilatkozataiban egyetlen esetben sem szerepeltette a külföldi betétszámlán elhelyezett megtakarításait - közölték. Simon Gábor hétfőn új vagyonnyilatkozatot nyújtott be a parlament mentelmi bizottságának, de az sem adott választ az eltitkolt vagyonával kapcsolatos kérdésekre. Keddig lett volna lehetősége arra, hogy újból javítsa a nyilatkozatot a Magyar Nemzet főszerkesztője által kezdeményezett vagyonvizsgálati eljárás keretében. 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Szerdán a mentelmi bizottság zárt ülésén azt állapította meg: Simon Gábor szándékosan közölt valótlan adatokat vagyonnyilatkozatában.

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke csütörtök reggel közölte az MTI-vel, hogy megszűnt Simon Gábor volt szocialista politikus képviselői mandátuma, miután csütörtökön megérkezett lemondó levele az Országgyűlés elnökéhez. Hozzátette: Simon Gábor nem személyesen adta át levelét. A parlament honlapja szerint Simon Gábor képviselői mandátuma február 12-i hatállyal szűnt meg.

A Legfőbb Ügyészség csütörtökön közölte az MTI-vel: az Országgyűlés elnöke arról értesítette a legfőbb ügyészt, hogy "Simon Gábor országgyűlési képviselői mandátumáról való lemondása február 13-án 7 óra 44 perckor megérkezett az Országgyűléshez". 

Ezzel elhárult a közjogi akadálya a Simon Gábort érintő büntetőeljárás lefolytatásának - írta az ügyészég.

Simon Gábor háza előtt a sajtó, bent az ügyészek
Simon Gábor háza előtt a sajtó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.