Ügyészség a vagyonosodásról: ami nem jut el Matolcsy tudatáig, az nincs is

Elképesztő indoklással védte meg az ügyészség a vagyonnyilatkozata miatt pellengérre állított Matolcsy Györgyöt és helyettesét.

A Demokratikus Koalíció korábban feljelentést tett Matolcsy György MNB elnök és Gerhardt Ferenc alelnök ellen, amiért  nem tüntették fel az alapítványoktól kapott fizetésüket a vagyonnyilatkozatukban.

A 444.hu beszámolója szerint az ügyészség egyfelől elismerte a visszaélést: "az alapítványoktól származó jövedelem adóköteles jövedelem, ekként pedig a vagyonnyilatkozatban feltüntetendő, így a bűncselekmény objektív tényállási elemei, elkövetési magatartás, elkövetési tárgy megállapíthatóak, a feljelentett cselekmény tényállásszerű" - írta az ügyészség.

Ezek után viszont a hatóság érvelése váratlan fordulatot vett - olvasható a 444-en: "a feljelentésből kitűnik, hogy a feljelentett személyek a tiszteletdíjjal közvetlen kapcsolatba nem kerültek, az összegek a tudatukban saját jövedelemként nem jelentek meg. Így arra következtetni, hogy a valótlan adatok szolgáltatását tudatuk átfogta volna nem lehet. A szándékosság hiányában pedig a cselekmény nem bűncselekmény".

Tehát mivel Matolcsyéknak nem jutott el a tudatáig, hogy van ez a fizetésük, ezért nem gond, hogy nem írták bele a vagyonnyilatkozatba. Más kérdés, hogy az alapítványi pénzeket - havi egymilliót - jótékony célra ajánlották fel, tehát mégiscsak eljuthatott a tudatukig.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.