Ügyészi feljelentést sürgetnek a zuglói kenőpénz-ügyben

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Papcsák Ferenc, Zugló fideszes polgármestere korrupciógyanúba keveredett, ezért az ellenzéki párt írásban arra szólítja fel Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy hivatalból kezdjen nyomozást az ügyben.

A Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője, Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: nyilvánosságra került egy olyan hangfelvétel, amely szerint 20 százalékot kell "visszaosztani" a zuglói önkormányzattól elnyert épületfelújítások után a győztes vállalkozóknak. Az ellenzéki politikus szerint "nehezen elképzelhető", hogy a kerületi polgármester Papcsák Ferenc nem tudott volna erről a gyakorlatról. Hangsúlyozta: pedig a ciklus elején még azzal bízta meg Orbán Viktor, hogy kormánybiztosként ő feleljen az elszámoltatásokért, legyen "afféle tisztesség mintaképe, egy lángoszlop, aki majd számon kéri a gonoszokat". Gréczy Zsolt szerint Papcsák Ferenc korrupciógyanúba keveredett, ami ugyanakkor nem meglepő, hiszen "a Fidesz maga a korrupció, amelynek élén maga Orbán Viktor áll".

"Én nem hazudok: százmillió lett elhordva. És akkor azt mondta utána a Papcsák, amikor bele lett keverve: Jaj hát én nem tudok semmit. 20 százalék? De geci, azt mondja, ez a Mazsu! Hát őneki 5 se kellett volna, elég lett volna a 2! Bár meg lehetne szorongatni ezt a görényt. De nem lesz ez polgármester a következőben, még képviselő se" - mondja a férfi egy tegnap világhálóra feltett videofelvételen. A hangfelvétel tanúsága szerint Papcsák Ferenc zuglói polgármesterről beszél, az egykori elszámoltatási kormánybiztosról.

A felvételen egy tavalyi intézményfelújítási pályázatot emlegetnek, amelynek keretösszege 500 millió volt. Ebből kellett a felvétel szerint a nyertes vállalkozónak 20 százalékot visszaosztania Mazsu Gergelynek, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatójának. (Az egykori igazgató testvére Mazsu Orsolya, illetve annak férje szintén üzleti kapcsolatban áll a polgármesterrrel. Miközben a vállalkozó szerint Kósa Lajos debreceni polgármesternek is van némi érdekeltsége.) Papcsák az idézet szerint beérte volna 5 vagy akár 2 százalékkal is. A vállalkozó azt is elmondja, hogy azt hitte, a pénz a pártkasszába folyik, de azután rájött, hogy a fent említettek saját zsebre dolgoznak. Ezért is reméli, hogy a Fidesz nem indítja majd a polgármester-képviselőt a jövő évi választásokon. A vállalkozó egyébként nem hiszi, hogy Mazsu saját zsebre mert volna csibészkedni, anélkül, hogy Papcsák ne tudott volna róla. Ezért nem kellett volna Papcsákot beengedni, túl kapzsi, neki nem elég, hogy csak úgy csordogáljon a méz...

A vállalkozó beszélgetőtársa feltehetőleg az a Ferdinandy István fideszes alpolgármester, akinek irodáját Papcsák utasítására feltörette a kerületi jegyző. A korábban oktatási és szociális ügyekért felelős alpolgármester viszonya meglehetősen régóta feszült Zugló első emberével. Nyíltan azonban csak a BVSC sporttelepének önkormányzati átvételekor csaptak össze a felek. Ferdinandy, az önkormányzat Fideszes képviselőinek többségével egyetemben úgy vélte, hogy a leromlott állapotú sportlétesítmény működtetése túlzottan megterhelné a kerületi kasszát. Az ügyben összehívott testületi ülésen végül egyetlen szavazattal Papcsák diadalmaskodott. Ezután a polgármester kezdeményezte Ferdinandy alpolgármesteri tisztségéből való visszahívását, de a testület nem szavazta meg a javaslatot. Ezt követően Papcsák magához vonta az oktatásügyet, míg a szociális területet rábízta másik helyettesére, Rozgonyi Zoltánra. Ferdinandyt egyelőre nem sikerült elérnünk.

A hangfelvételen beszélő vállalkozó - feltételezések szerint - Katona Károly, míg az emlegetett cég a HBF, amely az öccse, Katona Zoltán tulajdonában van. A bizalmas beszélgetésről készült hangfelvételen a HBF Kft. tönkretételével okolja Papcsákot és Mazsut, amire rámegy az anyja és az öccse otthona is. Ráadásul mindazon alvállakozók is tönkremennek, akik az öccsének dolgoznak. A HBF Kft. az Opten cégnyilvántartás szerint csődeljárás alatt áll, amelynek határidejét december végére tolták ki.

A vállalkozó szerint mindez nem egyszeri eset. A pénz bizonyos százalékának visszacsorgatása a "bevett üzletmenet" része. A jelen esetben sem ezen, hanem a kenőpénz mértékén - húsz százalék - háborodtak fel, illetve azon, hogy a vállalkozót később nem fizették ki. A Zuglói Vagyonkezelő Zrt. 45-50 millióval tartozik még a hangfelvétel szerint Katona cégének. Lapunk őt is megpróbálta elérni, ám a cég irodájában senkit se találtunk. 

A hangfelvétel szerint az ügyben rendőrségi vizsgálat zajlik. A Fidesz helyi emberei pedig állítólag belső "aláírásgyűjtésbe" kezdtek Papcsák ellen. Orbán Viktor miniszterelnökhöz is megpróbáltak eljutni az üggyel, de zárt kapukat találtak. Lázár János viszont, aki a felvétel szerint a kis Papcsákot is betette egy trafikba, most állítólag kijelentette, hogy eltapossa. A vállalkozó egyébként Pesti Imrét is felemlegeti, aki szintén együtt bizniszelt Pacsákékkal, de az abban szereplő Ligetsor-bau Kft. Ferdinandy szerint szintén megrogyott. Mindenesetre ellene nem indítottak csődeljárást. 

Sértett személyek rágalmazzák Papcsák Ferencet - állítja a zuglói polgármesteri hivatal sajtóosztálya. Közleményük szerint a rágalmazó felvételen két olyan sértett személy hallható, akiket az önkormányzatnál végrehajtott pénzügyi és vagyongazdálkodási átvilágítások és átszervezések gátolnak abban, hogy tovább sütögessék a saját pecsenyéjüket. Az egyikük egy olyan sértett vállalkozó, aki a megszigorított zuglói vagyongazdálkodási és teljesítésellenőrzési rendszerben nem tudja folytatni a korábbi illegális módszereit. A másik személy pedig a jogköreitől tavasszal megfosztott, jelenleg is belső vizsgálat alatt álló, tetteivel már huzamosabb ideje a baloldalt segítő Ferdinandy István alpolgármester - olvasható a közleményben. A hangfelvétel szerintük nem véletlenszerű, hanem megrendezett beszélgetés, amelyet bárki készíthet harmadik személyről. A hivatalos verzió szerint éppen Papcsák Ferenc polgármester volt az, aki szorgalmazta a Zuglói Zrt-ben az elmúlt években történt szabálytalanságok ügyében a vizsgálatokat és tett feljelentést, illetve kezdeményezte a vagyonosodási eljárás megindítását a volt vezérigazgató (Mazsu Gergely) ellen. Papcsák egyelőre nem kíván mást közölni.

Az ügyben időközben újabb fejlemények történtek, amelyekről az alábbi cikkben olvashat>>>

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.