Az MTI közzétette, hogy az MTI szóvivője szerint az MTI pártatlan volt

A nagy közszolgálati összevonás furcsa helyzeteteket szül. Az egyesített hírszerkesztőség szóvivő útján közli, hogy az általuk készített Híradó kiegyensúlyozott, majd ezt egyik kollégája megírja, mintha hír lenne. Mi szívesen közöljük az érdekességre való tekintettel.

"Kiegyensúlyozott volt júniusban a Magyar Televízió M1-es csatornáján este fél nyolckor sugárzott Híradó a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatai alapján - közölte Rákosy Zsófia, a Magyar Távirati Iroda (MTI) szóvivője pénteken.

Az NMHH elemzése alapján megállapítható, hogy május 30. és július 3. között a kormány és kormánypartok 2/3 (63 százalék), az ellenzék képviselői pedig 1/3 (37 százalék) arányban szerepeltek a Híradóban, vagyis teljesítette a nemzetközi és a hazai szakma által megfogalmazott kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményeit - olvasható a szóvivő közleményében.

A táblázat szerint az összes szereplést százalékos bontásban nézve 10 százalékában kormányzati, 50 százalékban a Fidesz, 3 százalékban a KDNP, 22 százalékban az MSZP, 8 százalékban az LMP és 7 százalékban a Jobbik megszólalói szerepeltek.

A szóvivő kiemelte: a híradó a médiapiac által elfogadott, kiegyensúlyozott közszolgálati hírszolgáltatásnak megfelelő arányokban szerepeltette műsorában a különböző pártpolitikai, illetve kormányzati szereplőket.

A hatóság folyamatosan figyeli politikusok szereplését a hírműsorokban, a mostani elemzésben május 30. és július 3. között vizsgálta a kormány, a kormánypártok és az ellenzéki pártok szereplésének arányát a fél nyolckor sugárzott Híradóban. Az elemzésben a parlamenti képviselők médiahasználata mellett a kormánytagok és a politikai pártkötődéssel rendelkező közéleti szereplők megnyilvánulásai is megjelennek.

A közlemény szerint az adatok összeállításánál az NMHH kizárólag a szereplők pártkötődését veszi figyelembe. A kabinet pártjai által delegált, de párttagsággal nem rendelkező tagjainak szereplésit számolják a kormány megszólalásaihoz.

A heti bontásban készített felmérés számsorából kiderül, hogy egy vagy két hét felmérése nem ad kellően átfogó tájékoztatást és reális adatokat a kiegyensúlyozottságról. Egy adott héten a hírműsorokban megjelenő tájékoztatást az időszerű politikai témák nagyban befolyásolják - mutatott rá a szóvivő."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.