Német fizetésekkel példálózik a szakszervezet

A Bosch cégcsoporton belül mindenütt azonosak a követelmények, a német munkavállalók fizetése mégis két-két és félszerese annak, amit a cég alkalmazottai Magyarországon keresnek. A szakszervezet célja, hogy ez a különbség csökkenjen, ezért jövőre tíz százalékos béremelést követelnek.
Mégis hajlandó tárgyalni a jövő évi fizetésemelésről a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. – tudatta Járási Tamás, aki a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezetét vezeti. Az érdekképviselet több mint egy hónapja nyújtotta be a 2016. évre vonatkozó, mindenkire egységesen érvényes nettó tíz százalékos alapbéremelési javaslatát, amire hosszú ideig nem kaptak választ.

A Bosch a Heves megyei heol.hu hírportálon pár napja csak annyit közölt, hogy a gyárban működő reprezentatív szakszervezettel az éves béremelésre vonatkozó egyeztetések jelenleg is folynak, de annak mértékéről még nincs megállapodás. Járásiék javaslatát megkapták, de szerintük a szervezet nyolcvan fős taglétszáma nem jogosít fel a tárgyalásokra.

Az érdekvédő kérdésünkre nem vitatta, hogy a cégnél a tagjaik száma egyelőre nem éri el a reprezentativitáshoz szükséges tíz százalékot – most nyolc százaléknál tartanak, tehát a taglétszámuk közelít a kétszázhoz –, de már kötöttek együttműködési megállapodást a céggel. A Bosch korábban egyébként még a szakszervezet létjogosultságát is vitatta, miután a tisztségviselőik nem a vállalkozás alkalmazottai, de januárban már tudomásul vették az érdekképviselet működését.

A Bosch utóbbi években mutatott kiváló teljesítménye miatt jogos elvárás a fizetések korábbiakhoz képest, magasabb, tehát nem csak az inflációt követő emelése – fogalmaz a szakszervezet. Úgy vélik, ehhez felelősségteljes munkájukkal a dolgozók is aktívan hozzájárultak, amit a vállalatnak el kell ismernie.

A cég 2013-ban 24,4 millió, tavaly pedig 26 és fél millió eurós nyereséget termelt – hangsúlyozza Járási Tamás. Úgy tudja, osztalékot egyik évben sem fizettek, ez az összeg tehát az eredménytartalékba került, ami a vállalkozás értékét növelte.

Most – hosszú hallgatás után – a Bosch válaszolt a szakszervezet bérajánlására, és a cég képviselőivel november 26-án tárgyalóasztalhoz ülnek – közölte Járási. Úgy véli, ez nem kis részben a korábban meghirdetett aláírásgyűjtési akciójuknak tudható be, hiszen a béremelésre vonatkozó javaslatukat máris mintegy kilencszázan támogatták az összesen ötezer fős – közte 2500 kölcsönzött munkaerőt foglalkoztató – vállalatnál.

Kérdésünkre az érdekvédő elmondta: a dolgozók keresetére vonatkozóan tájékoztatást kértek a munkáltatótól, de az információt az üzleti titokra hivatkozással megtagadták. Hivatalosan arról sem rendelkeznek adatokkal, hogy a német anyavállalatnál foglalkoztatottaknak mennyi a jövedelme.

Azt azonban sikerült kideríteniük, hogy Hatvanban bruttó 250-300 ezer között lehet az átlagfizetés, ami Németországban ennek legalább a két-két és félszerese. A cégcsoporton belül viszont mindenütt azonosak a követelmények, ezért Járásiék határozott követelése, hogy a jövedelemkülönbséget is csökkentsék. Erre maguk sem látnak azonnali lehetőséget, de jövőre első lépésként mindenképpen tíz százalékos fizetésemelést szeretnének elérni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.