UD Zrt-ügy: adócsalás miatt nem nyomoznak

Bűncselekmény hiányában megszüntette az adócsalás és számlafegyelem megsértése miatt folytatott nyomozást a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága az UD Zrt. ügyében.

Bűncselekmény hiányában megszüntette az adócsalás és számlafegyelem megsértése miatt folytatott nyomozást a VPOP az UD Zrt. ügyében - hangzott el a közszolgálati televízió Híradójában. A vámosok adócsalás és számlafegyelem megsértése miatt vizsgálódtak. Az UD Zrt. ügyében a rendőrség is nyomoz, a Híradó úgy tudja, ők sem találtak semmi törvényelleneset.

Egy hete lapunk számolt be arról, hogy néhány héten, maximum egy hónapon belül lezárná a rendőrség az UD Vagyonvédelmi Zrt. ügyében a Nemzetbiztonsági Hivatal 2008. szeptember 10-i feljelentése alapján elrendelt nyomozást.

Az UD Zrt. neve az úgynevezett adatgyűjtési ügy miatt vált ismertté. Ezzel kapcsolatban a rendőrség és az ügyészség is nyomozást folytat; a több szálon futó nyomozások során eddig egyedül az ügyészség gyanúsított meg egy embert, Szilvásy György volt titokminisztert. Szilvásyt hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsították meg.

Az adatgyűjtési ügy tavaly szeptemberben került nyilvánosságra, miután az NNI szeptember 10-én a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának feljelentése alapján házkutatást tartott az UD Zrt.-nél és a cég vezetőinek lakásán. A rendőrség akkor magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Az ügy azután került a figyelem középpontjába, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be: a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

A Fővárosi Főügyészség szeptember 18-án elutasította az MDF elnökének feljelentését. Krajnyák Péter, az NNI igazgatóhelyettese még március közepén azt mondta az MTI-nek, hogy hét ügyben találtak olyan bizonyítékokat, amelyek valamilyen bűncselekmény gyanúját keltették, de ezek döntően nem a rendőrség, hanem az ügyészség és a vám- és pénzügyőrség hatáskörébe tartoznak. Többrendbeli befolyással üzérkedés, személyes adattal visszaélés, hivatali visszaélés, valamint szerzői jog megsértése, haditechnikai termékkel való visszaélés gyanúja merült fel - mondta akkor Krajnyák.

A rendőrség a nem a hatáskörébe tartozó ügyekben eljárást kezdeményezett az illetékes nyomozóhatóságoknál, az érintettek személye miatt jellemzően az ügyészségnél, illetve adócsalás miatt a vám- és pénzügyőrségnél. Ez utóbbi nyomozást szüntette meg a Híradó értesülése szerint a VPOP.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.