Tyúkketrecnyi hely juthat egy bölcsődésre

Aggódik a bölcsődei dolgozók szakszervezete, mert egy fideszes törvénymódosítás szerint maholnap tyúkketrecnyi méretű helyen kell elhelyezni a gyerekeket.

Kevesebb mint három négyzetméternyi hely jutna egy bölcsődés gyermeknek, ha az országgyűlés elfogadná Lázár János fideszes képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár törvénymódosító javaslatát, amely szerint az engedélyezett férőhelyszám 110 százalékára lehetne duzzasztani a bölcsődések létszámát – írja a Pénzcentrum.

Több gyerek, több pénz - ez a gondolat vezérelte Lázár Jánost a bölcsődei férőhelyek számát érintő törvénymódosításban. Legalábbis ez derül ki a fideszes képviselő leveléből, amelyet a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) felvetéseire írt. Az érdekképviselet június elején levélben fordult az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsághoz, amelyben azt kérte a képviselőktől, hogy ne támogassák Lázár János törvénymódosító indítványát.

Az államtitkár képviselőként azt kezdeményezi ugyanis, hogy a bölcsődékben ellátottak száma a működési engedélyben meghatározott férőhelyszám 110 százaléka lehessen a jelenlegi száz százalék helyett, azzal a kikötéssel, hogy éves átlagban nem haladhatja meg a bölcsődékben jelen lévők létszáma a száz százalékot.

A módosítást a képviselő azzal indokolja, hogy a nappali, illetve a bentlakásos ellátást nyújtó intézményekben - kivéve a hajléktalanok nappali intézményét - is meghaladhatja az ellátottak száma a férőhelyek száz százalékát, s a gyermekek napközbeni bölcsődei ellátását nyújtó intézmények fenntartói számára is lehetőséget kell teremteni arra, hogy maximum tízszázalékos létszámemelést hajthassanak végre. Erre a törvénymódosításban írtak szerint azért van szükség, hogy minél több három éven aluli gyermek napközbeni ellátása, szakszerű gondozása és nevelése biztosítható legyen.

A BDDSZ szerint viszont a törvénymódosítás oda vezethet, hogy egy gyermekre három négyzetméternél kisebb terület jutna a bölcsődékben. A szakszervezet emlékeztet arra, hogy a bölcsődék 2010-ig 120 százalékos feltöltöttséggel működhettek, ami egészségügyi szempontból a maximum.

Az előző kormány úgy döntött, hogy 2010. január 1-jétől a 120 százalékot, illetve a kétévesek csoportjában a 140 százalékot tekinti száz százaléknak, így kvázi tényleges fejlesztés nélküli csoportlétszám-emelést hajtott végre a bölcsődékben. Ezt a lépést az akkor ellenzékben lévő Fidesz erőteljesen kifogásolta. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az intézkedés körülbelül ötezerrel növelte a bölcsődei férőhelyek számát.

Lázár János javaslata azt eredményezné, hogy a meglévő 35450 férőhelyre 38995 gyermeket lehetne felvenni. A KSH adatai szerint már 2011-ben is jóval több gyermeket vettek fel, mint amennyit lehetett volna: 36685 volt az ellátottak száma. Ehhez képest is 2300-zal több gyermeket lehetne felvenni a bölcsődékbe, miközben a rendelkezésükre álló terület, illetve a gondozók száma nem növekszik.

A gyermekcsoportok általában negyven négyzetméteresek, s egy gyermekre az építésügyi szabvány szerint négy négyzetméternyi helynek kellene jutnia, a szaktárca ennek ellenére 1998-ban három négyzetméterben határozta meg a minimális területigényt. A törvénymódosítás nyomán csoportonként két gyermekkel növekedhetne a létszám, ami azt jelentené, hogy a kisebbeknél 14, a két-három éveseknél pedig 16 gyermek zsúfolódhatna össze egy teremben. Így még a három négyzetméternyi terület sem jönne ki gyermekenként.

Ilyen körülmények között nem biztosíthatóak az alaptörvény XVI. cikkének 1. pontjában foglaltak, amely szerint: "Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz" - hangoztatja Szűcs Viktória, a BDDSZ elnöke.



Az unió előírásai szerint egy tyúkketrecnek legalább két négyzetméteresnek kell lennie, lassacskán egy bölcsődés gyermeknek is be kell érnie ennyi hellyel, mint ahogyan az óvodák esetében is sikerült már két négyzetméterre leszorítani az egy főre eső területi minimumot – írja a Pénzcentrum.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.