Hét szórakozóhelyet zárattak be tűzvédelmi szabálytalanságok miatt

Az év első felében 296 tűzvédelmi hatósági ellenőrzést tartottak a katasztrófavédelem munkatársai, és hét szórakozóhelyen olyan súlyos hiányosságokat találtak, hogy az azonnali bezárás mellett döntöttek.

Annak érdekében, hogy ne ismétlődjék a West Balkán nevű szórakozóhelyen történt 2011-es, tragédiához hasonló eset, a katasztrófavédelem szakemberei folyamatosan ellenőrzik az ilyen helyiségek biztonságos működését, illetve azt, megfelelnek-e a tűzvédelmi előírásoknak – tudatta közleményében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A zenés-táncos szórakozóhelyek működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet két évvel ezelőtti hatályba lépése, valamint a 2011 óta megtartott országos ellenőrzés-sorozat jelentősen javította a szórakozóhelyek tűzbiztonságát. Az ellenőrzésekkel mára sikerült elérni, hogy egyre kevesebb alkalommal kell hiányosságok miatt szankciót alkalmazni.

Fontos eredmény az is, hogy az év első felében tartott 296 tűzvédelmi hatósági ellenőrzés – elsősorban a befogadóképességet és a bent tartózkodók létszámát, a menekülési feltételek teljesülését vizsgálták – azt mutatta, hogy az üzemeltetők a korábbinál fokozottabban betartják a jogszabályokat, s ennek köszönhetően egyre jobb a zenés-táncos szórakozóhelyek tűzvédelmi helyzete.

A biztonság fontos feltétele, hogy a kiürítési útvonalak ne legyenek elzárva, tűz vagy egyéb veszélyhelyzet esetén a bent tartózkodók biztonságosan kijuthassanak onnan. Szintén elengedhetetlen a tűzvédelmi berendezések működőképessége, éppen ezért a szakemberek az ellenőrzések során külön figyeltek arra, hogy megközelíthetőek-e a tűzoltó készülékek és tűzoltó berendezések, azokat rendszeresen karbantartják-e.

Vizsgálták a tárolást, az elektromos hálózatok állapotát és leválasztásuk kialakítását, valamint azt is, hogy a szükséges jelölések jól láthatóak-e. Az ellenőrök számon kérték az ezekhez kapcsolódó dokumentációkat, hiszen megfelelő tűzriadóterv és kiürítési alaprajz nélkül nem működhetnek a szórakozóhelyek.

A hatóság a féléves ellenőrzések során nyolcvanöt esetben talált valamilyen hiányosságot, vagyis a szórakozóhelyek nem egészen egyharmadának kellett intézkedni. Jellemző probléma volt, hogy a katasztrófavédelem szakembere a vészkijárat ajtaját a rendezvény ideje alatt zárva találta, de az is előfordult, hogy azt eltorlaszolták. Volt, ahol a biztonsági jelek, a biztonsági világítás vagy az irányfény nem megfelelő elhelyezése miatt kellett kifogást emelni. Egyes helyeken a tűzoltó készülékek karbantartását mulasztották el, máshol a készülékek felülvizsgálatát nem végeztették el. Olyan esettel is szembesültek az ellenőrök, hogy a villamos berendezések felülvizsgálata során feltárt hiányosságokat nem szüntették meg vagy az elvégzett javítást nem dokumentálták. Egyéb dokumentációs hiányosságok is akadtak, néhol a tűzvédelmi szabályzatot, máshol a tűzriadótervet nem tudták bemutatni.

Az ellenőrzéseken tapasztalt hiányosságok nyomán tizenhat esetben indítottak tűzvédelmi bírságolási eljárást a katasztrófavédelem szakemberei, hatósági felhívást harmincöt, kötelezést huszonhét esetben adtak ki.

Hét szórakozóhelyen találtak annyi és olyan súlyú hiányosságot, ami indokolttá tette a létesítmény azonnali bezárását. A január elseje óta hatályos jogszabályok értelmében a tűzvédelmi hatóság a tűzvédelmi követelmények érvényesítéséig, de legalább 24 órára bezárathatja a szórakozóhelyet akkor is, ha ott a maximális befogadóképességet tizenöt százalékkal meghaladja a jelenlevők száma. Az a szabálytalanság is a nyitva tartás végét jelentheti, ha az üzemeltetők nem biztosítják a kiürítési feltételeket, valamint ha a tűzvédelmi szabály megszegésével az életet, a testi épséget vagy a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztetik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.