Tűzraktér: kimondták a végszót?

A terézvárosi önkormányzati többség tegnap minden észérv dacára úgy döntött, hogy mégis kitúrja a Tűzraktér üzemeltetőit az intézményből. A Fidesz-nek semmi se drága, ha céljairól van szó - állítja az LMP.

Korábbi testületi ülésen úgy döntött a terézvárosi önkormányzat, hogy megvizsgálja a Tűzrakteret jelenleg működtető Art-Sector Alapítvány ajánlatát, és annak fényében dönt az épület további használatáról. Ehelyett az alpolgármesterek "áltárgyalást" folytatattak, mert láthatóan nem akartak megegyezni a Tűzraktér üzemeltetőivel. Simonffy Márta alpolgármester a tegnapi testületi ülésen sunyi módon, az utolsó pillanatban nyújtott be egy előterjesztést. Ennek nyomán a Fideszes képviselők úgy döntöttek, hogy a továbbiakban az önkormányzati fenntartású Terézvárosi Kulturális Közhasznú Zrt. működteti az alkotóházat.

A Fidesz-KDNP többség az LMP szerint teljesen megmagyarázhatatlan és pénzügyileg is megalapozatlan döntést hozott. Elutasítottak egy olyan ajánlatot, ami havi másfél millió forint bevételt jelentett volna az önkormányzatnak. Mostantól nemhogy bevétele nem lesz az önkormányzatnak az épület hasznosításából, hanem milliós költségekbe veri magát.

Az önkormányzati vezetés először arra hivatkozott, hogy a Tűzraktér épülete életveszélyes, ezért be kell zárni. Kiderült, hogy ez nem igaz. Aztán azzal érveltek, hogy racionális pénzügyi szempontok miatt kell bezárni az alkotóházat. De a mostani döntéssel teljesen egyértelmű vált, hogy ez is mondvacsinált indok volt: a Fidesz-KDNP  vezetésnek semmi se drága, amikor el akarja lehetetleníteni a Tűzrakteret.

Az LMP felháborítónak tartja, hogy úgy fogadták el a jelenlegi tervet, hogy nem válaszoltak az LMP következő - testületi ülésen feltett – kérdésekre. Miért nem elfogadható a Tűzrakteret jelenleg működtető Art Sector ajánlata? Pénzügyileg rentábilis-e, ha az önkormányzat működteti az alkotóházat, amit a jelenlegi vezetés eddig elengedhetetlennek tartott? Milyen forrásból kívánja biztosítani az önkormányzat az épület felújítását?  Milyen gazdasági és pénzügyi terv alapján kívánja működtetni az épületet? Milyen szakmai anyag alapján szervezi meg az alkotóházat? Mi biztosítja azt, hogy megmarad a Tűzraktér jelenlegi szellemisége, úgy hogy az ott dolgozó művészek korábban arról nyilatkoztak, hogy nem kívánnak együttműködni egy kívülről rájuk erőszakolt vezetéssel?

Mint arról korábban beszámoltunk, a Tűzraktér üzemeltetőinek ki kell üríteniük a Hegedű utcai épületet. A 374 művésznek, több társulatnak és művészeti műhelynek otthont adó egykori iskolaépületet 120 ezer forintért bérelték a kultúrház működtetői. Az önkormányzat azonban kevesellte a havi 120 ezer forintos bérleti díjat a 3000 négyzetméteres ingatlan használatáért és a kerület rossz anyagi helyzetére hivatkozva 36 millióra kívánta emelni az éves bérleti díjat. A működtetők ennek a töredékét se tudnák előteremteni. Szőcs Gáza kuluráért felelős államtitkár ugyan elsimerte a hely értékeit, de a pénzt ő sem ígért. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.