Sok településen kritikus a lakosság biztonságérzete

Közbiztonsági deficitről, közbiztonsági problémákról, félelemkeltő bűnözésről beszélt Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a X. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei polgárőrnapon Szikszón több száz polgárőr előtt.

Ma azt lehet mondani, hogy ország több térségében, számos helyén "mintha közbiztonsági deficit lenne, mintha a közbiztonsággal problémák lennének". Azt lehet tapasztalni, hogy néhány helyen, településen terjed az úgynevezett félelemkeltő bűnözés - mondta Túrós András. Hozzátette: ez nagyon komoly kihívást jelent mindenki számára, igaza van a köztársasági elnöknek, amikor azt mondta: ez a félelemkeltő bűnözés már az ország stabilitását is veszélyezteti. A közbiztonsági deficitre, a közbiztonsági hiányosságokra alkotmányos és a jogállamnak megfelelő választ kell adni. Nincs más válasz, mint egy erős, erősödő rendőrség és egy hatékonyabban működő polgárőrség. Ez a két nagy szervezet képes arra, hogy stabilizálja azokon a helyeken is a közbiztonságot, ahol gondok vannak - állapította meg.

Túrós András azt is elmondta: a polgárőrség olyan szervezet, amely integrálja a politikai nézeteket, erőket, a politikusokat. A polgárőrség az egész országban nyugalmat, békességet, barátságot és biztonságot áraszt. Olyan helyzetbe került mára a polgárőrség Magyarországon, hogy ma már nemcsak a közbiztonság védelmével, a bűnözés megelőzésével, hanem az emberi kapcsolatokkal, a közösségekkel is foglalkozik.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei polgárőrök igen jól teljesítenek, "Borsod a polgárőrség fellegvára", a megyében szolgálatot teljesítők jelentősen hozzájárulnak a közbiztonságoz, az emberek nyugalmához - dicsérte meg az ország legnagyobb polgárőr szervezetét. Borsodban 224 polgárőr egyesületben több mint 8.300 polgárőr teljesít szolgálatot.

Az országos szervezet elnöke úgy vélekedett: azt is el kell mondani, hogy számos kistelepülésen a lakosság biztonságérzete eléggé kritikus, félnek az emberek, és ezekre a félelmekre valamilyen választ kellene adni. A polgárőröknek ma már felelősége van azért, hogy egy-egy településen, régióban milyen a közbiztonság, milyen az emberek biztonságérzete.

Ma már nemcsak a lakosság bizalmából működik a polgárőrség, hanem törvényi felhatalmazása is van a működésre. Ezért is a polgárőröknek most valamiféle pluszt kell hozzátenni eddigi munkájukhoz ahhoz, hogy működésüknek köszönhetően a közbiztonság érezhetőbben javuljon - jegyezte meg.

Andrékó János dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság főosztályvezetője azt hangsúlyozta: a rendőrség vezetése, személyi állománya elismeri a polgárőrök munkáját, amely mára nélkülözhetetlenné vált.

Ódor Ferenc (Fidesz) a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke elmondta: bár a csaknem két évtizede működő polgárőrség hatékonyan segíti a rendőrséget, a településeket a közbiztonság javításában, ám a politikai vezetésnek "meg kellett volna erősíteni a rendőrséget, és még nagyobb figyelmet kellett volna fordítani a polgárőrségre".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.