Türelmet kérnek a kormányváltók

Magyarország felelősen akar választani – így kommentálta a legfrissebb részvételi adatot (45,2 százalék) Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója.
A szocialista politikus hozzátette: számos olyan bejelentést kaptak a nap során, amelyek hosszú, tömött sorokról adtak hírt a választókörzetek elől. „Azt üzenjük a választóknak, hogy legyen türelmük végigállni a sort. A kormányzat vélhetően alul tervezte a befogadóhelyeket. Legyen türelme a kormányváltó erőknek kivárni a sort és leadni a voksaikat" - fogalmazott Tóbiás.

A szocialista politikus elmondta még, hogy a szavazás csendben és atrocitás nélkül zajlik, ami mindenképpen jó hír. „Látszik, hogy a választók szeretnének dönteni. A hátralévő három órában dől el a választás" - fogalmazott Tóbiás, hozzátéve: a Fidesz is láthatóan mozgósít az utolsó órákra, ezért is van szükség a türelemre.

- Nincs lefutott verseny. A verseny hét óráig tart, minden egyes szavazat számít és minden szavazatra szükség van. Kérünk mindenkit, aki változtatni akar, hogy szánjon rá félórát, menjen el voksolni és támogassa a kormányváltó erőket! Nem lefutott a verseny, ezért meglepetés is születhet. Ehhez mindenkire szükség van. Mindenkire, aki az elmúlt négy év mérlegét úgy vonja meg, hogy sokkal kevesebbet kapott, mint amit ígértek neki, vagy csak sérüléseket szenvedett – fogalmazott Tóbiás József.

Szigetvári Viktor, az Együtt egyik társelnöke szintén arról számolt be, hogy jó esély van a kormányváltásra. „A többség a következő három órában dől el. Mindenki menjen el voksolni és ne vesztegesse el szavazatát nem létező, vagy a kormányváltásban szerepet vállalni nem tudó pártokra" - egyértelműsített Szigetvári.

A politikus elmondta azt is, hogy a kormányváltók által üzemeltetett demokráciavonalra eddig 190 bejelentést kaptak. Többségük a választás titkosságának hiányát kifogásolta: több helyütt arról számoltak be, hogy nem volt függöny a fülkén, nem engedték a szavazókat saját tollal ikszelni, vagy nem kaptak borítékot a szavazat bedobásához.

Szigetvári elmondta, hogy választási bűncselekmények gyanújáról is kaptak bejelentéseket, így például szavazatvásárlásról, vagy szabolcsi közmunkások megzsarolásáról. Utóbbi esetben az érintetteknek állítólag írástudatlannak kellett vallani magukat, így „segítséget" kérhettek a bizottság tagjaitól voksuk leadásához. Szigetvári Viktor hozzátette: a kormányváltók folytatják a mozgósítást, tízezernél több aktivistával, kitelepülő pultokkal vannak jelen az utcán az utolsó pillanatig.

A Népszabadság azon kérdésére, hogy értesültek-e a választás végeredményét akár érdemben befolyásoló tömeges csalásokról, Szigetvári Viktor azt válaszolta: nincs joga és lehetősége egyelőre tömeges csalásokat kiáltani. Ugyanakkor azt leszögezte, hogy számos eseti jogsértést tapasztaltak, amelyek egyes körzetek eredményét adott esetben befolyásolhatják. Ezek, illetve a választás titkosságát érintő bejelentések önmagukban problémát jelentenek, amelyeket ki kell vizsgálni – tette hozzá Szigetvári Viktor.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.