Kidurrant belsőkkel tüntetnek a Túr de Rákosrendező tekerői

Kidurrant belsőkből és elkopott külsőkből építenek kerékpárutat Rákosrendezőn ma délután négykor. De előtte még körbe kerékpározzák Zuglót.

A Túr de Rákosrendező résztvevői az Örs vezér téren gyülekeznek, ahonnan az Ond vezér útja - Szentmihályi út - Fogarasi út - Nagy Lajos király útja - Pétervárad utca útvonalon át jutnak el a zuglói polgármesteri hivatalhoz. Zugló önkormányzatának lépcsőire szintúgy kidurrant belsőket és idejekorán elkopott külsőket halmoznak, majd az Erzsébet királyné úton, a Hungária körúton és a Reitter Ferenc utcán át jutnak el Rákosrendezőre, ahol a fentebb említett kerékpárutat építik.

A vonulás szervezője Várnai László a Civilzugló Egyesület elnöke, aki májusban már rendezett egy hasonló kerékpáros demonstrációt. Akkor csaknem ezer kerékpáros csatlakozott a menethez.

A lokálpatrióta bringatúrával a rákosrendezői vonat-átjáró botrányos állapotára akarták felhívni a figyelmet. Elképesztő kihívás ugyanis biciklivel átkelni Rákosrendező töredezett macskakövein, a gödrökön és a síneken, miközben a forgalomszámlálási adatok szerint ez Budapest harmadik legforgalmasabb kerékpáros ösvénye. Ez köti össze ugyanis Kőbányát, Zuglót Újpesttel, Angyalfölddel, Óbudával. Napi ezer bringás kell itt át.

A felvonulók petícióban kérték Zugló Önkormányzatát, hogy építse meg a területén a hiányzó hozzávetőleg 300 méteres kerékpárutat és tegye rendbe a szintén balesetveszélyes járdát is. A MÁV-tól pedig azt kérték, hogy a területén építsen ki rendes, aszfaltozott kerékpárutat és ezzel párhuzamosan a járdát is tegyék rendbe. Így biztosítsák a síneken a gyors, biztonságos és balesetmentes átkelés lehetőségét. Emellett azt is kérték, hogy a MÁV tekintse át a sorompó leeresztésének gyakorlatát, mert az sokszor a szükségesnél jóval hosszabb ideig van lezárva.

A MÁV akkor azzal utasította vissza a kérést, hogy az átkelő a közúti gépjármű forgalmat biztosítja, kijelölt kerékpárút nincs. Az átjárók aszfalt és kőburkolatának állapotát egyébként a vasúttársaság időszakonként vizsgálja és ha szükséges, akkor beépíti a cég beruházási tervébe", de most éppen nem szerepel benne. A sorompókat pedig nem tudják gyakrabban megnyitni, mivel Rákosrendezőn három sűrű forgalmú elővárosi vasútvonal, valamint a körvasút Nyugati pályaudvar felé tartó forgalma összegződik. Az állomáson naponta átlagosan 320 vonat közlekedik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.