Tüntetők vertek sátrat a Sándor-palotánál

Sátortábort vertek csütörtök reggel a Sándor-palota bejáratánál az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért aktivistái.

A korrupció, de különösen a nemrég elfogadott földtörvény és a dohánytörvény ellen tiltakoznak a Bajnai-féle Együtt 2014 és az LMP-ből kivált PM aktivistái a budai Várban. A féltucatnyi aktivista transzparenseken azt követeli, mondj nemet a korrupcióra, a lopásra, a trafikmutyira, Simicskára, a Fidesz-maffiára. A tiltakozók – köztük a diáktüntetésekről ismert pár aktivista – addig nem tágítanak, amíg nem kapnak érdemi választ az államfőtől.

– Ez az utolsó esély az Orbán-kormány által intézményesített korrupció megállítására – nyilatkozta újságíróknak Szabó Rebeka PM-képviselő, a "botrányos körülmények között, illegálisan elfogadott földtörvényre" és a "családok sokaságát földönfutóvá tevő trafiktörvényre" utalva.

Azt kérik Áder Jánostól, ne írja alá a jogszabályokat, álljon ki és mondja ki végre, hogy botrány, ami a közpénzek lenyúlása terén történik.

A Sándor-palota őrsége némi tanácstalansággal fogadta a demonstrálókat és a sajtót – a díszőrség-váltás ráadásul a tüntetés miatt kissé komikusra sikeredett –, de nem avatkoztak közbe, és egy ideig rendőrt sem hívtak. Ez az állapot nem tartott sokáig, egy jó óra múlva megjelentek és igazoltatták a tüntetőket, valamint némileg meglepő módon az operatőröket is.

A turistáknak mindenesetre tetszik a demonstráció, vidáman fényképezkednek a sátrak körül.

A tüntetők közben hosszabb időre berendezkedtek, csütörtök délutánra már antikorrupciós szabadegyetemet hirdettek. Öt órától Dorosz Dávid "Az olasz maffia, a Fidesz-maffia és a trafikmaffia" címmel, majd hattól Karácsony Gergely "Simicska és a közbeszerzések: hogyan jut minden Lajosnak?" címmel tart kiselőadást. Ezt követően fórumot tartanak, fél kilenctől pedig gyertyát gyújtanak "az Orbán-Simicska rendszer áldozataiért, azokért a gazdákért, akik a fideszes földesurak miatt elveszették földjeiket, azokért a kiskereskedőkért, akik a fideszes traffik-maffia miatt elveszetették megélhetésüket".

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Tüntetés őrségváltással
Az Együtt 2014 Párbeszéd Magyarországért párt tiltakozó akciója a földtörvény és a korrupció ellen a Sándor PAlota előtt. 2013.06.27. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.