Tüntetni hív a kormány ellen a Magyar Demokratikus Charta

A jogállam védelmében, az arrogáns és bárdolatlan hatalom ellen szervez tiltakozó demonstrációt a Magyar Demokratikus Charta.

Álljunk ki a jogállamért! - szólítja fel a demokrácia híveit tüntetésre szóló közleményében a Magyar Demokratikus Charta.

Orbán Viktor és kormánya - olvasható a felhívásban - sorra iktatta ki a politikai döntéshozatal rendszeréből azokat az alkotmányos fékeket és ellensúlyokat, amelyek demokratikus korlátok között tarthatnák az uralmát. Pártkádereket nevezett ki a közhivatalok élére és új, immár csak neki szolgáló intézményeket hozott létre.

Az alkotmánybírák jelölésének monopolizálása jelezte, hogy a demokratikus jogállam kulcsintézményét is be akarják tagolni uralmi rendszerükbe.

Az alkotmánybíróság jogkörét drasztikusan csökkentő mostani föllépés nemcsak az iránya, de kendőzetlen durvasága miatt is fölháborító. A testület döntésére még aznap felelt a hatalmi gőg: tudatván mindenkivel, hogy ebben az országban - legyen bár jogsértő - csak a kormányzat akarata érvényesülhet.

Mi, magyar demokraták nem hagyhatjuk ezt válasz nélkül - folytatódik a szöveg. Tiltakozzunk az Alkotmánybíróságot ért otromba kormányzati támadás ellen! November 2-án, kedden a Magyar Demokratikus Charta tüntetést szervez a demokrácia védelmében.

Mutassuk meg, hogy nem félünk az arrogáns és bárdolatlan hatalomtól! - áll a felhívásban.

A demonstráció pontos időpontjáról, helyszínéről és a szónokokról a szervezők később adnak tájékoztatást.

Az MSZP Demokratikus Koalíció platformja részt vesz a demonstráción

Molnár Csaba, a platform ügyvezető alelnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az MSZP Demokratikus Koalíció platformja támogatja, közreműködik a szervezésében és részt vesz a chartának "az Alkotmánybíróságot ért otromba kormányzati támadás" miatt, a Vértanúk terére meghirdetett demonstrációján. Mint mondja, örömmel vették, hogy a platform elnökének keddi felhívása nyomán civil demonstráció szerveződik.

A megfogalmazás szerint az MSZP minden hasonló, az értékrendjének megfelelő rendezvényt támogat, így a charta mellett az LMP egy nappal későbbi tiltakozó akcióját is.

Az MTI úgy tudja, az MSZP országos elnökségének szerdai ülésén - amelyen Gyurcsány Ferenc is részt vett - hosszan egyeztettek arról, hogy a párt miként viszonyuljon a tiltakozó akciókhoz. Nem mindenki értett ugyanis egyet a volt pártelnök-miniszterelnök kezdeményezésével, mert azt korainak tartották.

Szanyi Tibor elmondta: úgy döntöttek, az MSZP támogat minden, az alkotmányosság védelmében szervezett és az értékrendjének megfelelő demonstrációt, illetve rendezvényt, s arra biztatják tagjaikat, hogy ezeken vegyenek is részt. A szocialista politikus kitért arra, a pártnak lesz egy saját nagyszabású rendezvénye is, november végén-december elején.

Schiffer Gyúrcsányra fúj

Az LMP november 3-ra hirdetett hasonló demonstrációt. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy "betelt a pohár", szerinte most alkotmányos értékekről van szó, ezek pedig a konzervatív oldalnak is fontosak kell, hogy legyenek. "Nem az ellenzék jogainak szűkítését, hanem a népszavazás jogának korlátozását kezdeményezte a Fidesz".

Schiffer András hangsúlyozta, hogy véleménye szerint Gyurcsány Ferencet súlyos, személyes politikai felelősség terheli azért, hogy a magyar jogállam idáig jutott. „Nem tudjuk elfelejteni, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt több esetben is jogellenesen veretett szét, illetve tiltatott be tüntetéseket. Azt, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzása idején rátámadt a rendőrség békés polgárokra. Nem gondolom, hogy különösebben dicsőségére válna egy olyan megmozdulásnak, amelyet a jogállam védelme érdekében hirdetnek meg” – jelentette ki a politikus.

Mesterházy azt mondta: a volt miniszterelnök személyének megítélése egyike azon témáknak, amelyekben nem értenek egyet az LMP-vel. „Most azonban olyan ügyről van, amely minden demokratikus erőnek az összefogását szükségessé teszi” – fogalmazott a szocialista pártelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.