Tüntetni akarnak a szegedi piacosok

Tönkre akarják tenni a Cserepes sori piacot Szegeden – ezt állítja a Fidesz helyi frakcióvezetője. Az árusok ezért tüntetést szerveznek a városháza elé, mert a tervek szerint áprilistól duplájára emelik a bódék bérleti díját.
Tüntetést szerveznek a Cserepes sori piac árusai a szegedi városháza elé, mert a tervek szerint áprilistól duplájára emelik a bódék bérleti díját és az asztalpénzt, valamint a parkolást is fizetőssé tennék a kereskedőknek – írja a Magyar Idők.

A díjemelések ellen az árusok először csak egymás között gyűjtöttek aláírásokat, de péntektől már a vásárlók is csatlakozhatnak a kezdeményezéshez. Egy nap alatt több száz aláírás gyűlt össze, a tiltakozó ívet a városháza előtti megmozduláson kívánják átadni Szeged MSZP-s vezetésének.

Ezzel akarják a lap szerint Botka László MSZP-s polgármestert és munkatársait meghátrálásra kényszeríteni az ügyben. Jelzik: a piac jelenlegi vezetője – aki néhány hónapja került a létesítmény élére – is kötődik a helyi baloldalhoz. Nógrádi Tibor, a szegedi Fidesz frakcióvezetője korábban az újságnak azt mondta, hogy Rácz Attila ügyvezető egy végrehajtó pártkatona, aki 2002 óta az MSZP tagja, 2010 és 2013 között pedig Újhelyi István parlamenti titkára volt.

Az ő feladata, hogy megtisztítsa eddigi kereskedőitől a piacot – tette hozzá. Rácz Attila egyébként akkor került a Cserepes sori piac élére, hogy elődjét, Erdős Istvánt 2015 decemberében elbocsátották – Nógrádi Tibor szerint mondvacsinált indokkal.

A piac vezetése korábban közleményben azzal indokolta a döntést, hogy az új díjszabás tesz majd egyenlőséget a kereskedők között. Azt írták, hogy az elmúlt huszonöt évben a bérleti díjakban nem számolták fel az áfát, így a „díjemelés jelentős része a jogszabályok által kötelezően előírt áfa bevezetéséből ered, amely a kereskedőknek nem lesz többletkiadás, hiszen azt visszaigényelhetik".

Nógrádi Tibor viszont azt hangsúlyozta, hogy a bérleti díj beszedése 2005 óta tárgyi és alanyi áfamentes tevékenység. Emiatt szerinte nem is kellett általános forgalmi adót kivetni. A kereskedők az áfát ráadásul nem igényelhetik vissza, mert többségüknek olyan kicsi a forgalma – állítja –, hogy nem folytathatnak áfakörös tevékenységet.

Egyértelmű, hogy azért emelik a kereskedők terheit – jelentette ki a helyi fideszes politikus –, hogy tönkretegyék a piacot. A kérdés szerinte csak az, hogy a szegedi városvezetés milyen célra akarja megszerezni a piac területét.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.