Tüntetnek az életmentő gyógyszereikért

Miközben több mint egy éve léteznek már olyan új kezelési lehetőségek, amelyek meggyógyítják a vírusos májgyulladást, Magyarországon hetente két ember hal bele e betegségbe. Az egészségbiztosító ugyanis nem fogadja be, nem ad támogatást az árához.

A három szervezet október 12-én délben demonstrációt szervez az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a betegek ellátásának és a hepatitis diagnosztikájának egyre inkább tarthatatlan állapotaira. Az idült májgyulladás kezelésére léteznek már olyan új terápiák, amelyek meggyógyítják az eddigi terápiákkal meg nem gyógyítható betegek jelentős részét. Ezeket a készítményeket 2011 májusában törzskönyvezték az USA-ban, és az Európai Unióban is. Magyarországon nem támogatott orvosság. Így az érintettek nem juthatnak hozzá ezekhez a sokszor életmentő terápiákhoz.

A gyógyszertámogatás elmaradása mellett a kezeléshez szükséges diagnosztikai is késlekedik. Magyarországon több mint 100 000 ember fertőződött meg hepatitis C és B vírussal – az érintettek többsége panaszmentes, nem is tud a problémájáról. Hazánkban 3000 – a korábbi kezelés ellenére sem gyógyult – idült vírusos májbetegséggel élő személy él, a májzsugor és a májrák egyre fenyegetőbb kockázatával szembenézve. A késlekedés miatt közülük hetente 2 ember meghal májelégtelenség vagy a máj rosszindulatú daganata miatt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.