Tüntetnek a Horthy tér ellen

Demonstrációt tartanak a Pest megyei Gyömrőn. A tiltakozók azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat vonja vissza korábbi döntését, és a városban ne nevezzenek el teret Horthy Miklósról.

Gyömrő képviselő-testülete a lakosság megkérdezése nélkül a Szabadság teret átnevezte Horthy Miklós térre. Akik ezzel a döntéssel nem értenek egyet, azokat csendes, méltóságteljes tiltakozó demonstrációra várjuk május 9-én, szerda kora este fél hattól a Szabadság térre – áll egy helyi civil szervezet, a KIGYE (Környezet- Ifjúság- és Gyermekvédelmi Egyesület) felhívásában.

Az egyesület – és a kezdeményezéshez csatlakozó helybéliek – szeretnék elérni, hogy az önkormányzat vonja vissza döntését, amelyet korábban jobbikos javaslatra fogadott el a főtér átnevezéséről. Ennek érdekében a civil szervezet beadvánnyal is fordult a városi testülethez.

A demonstrációt azért éppen szerda kora este rendezik, mert az önkormányzat meghívására hat órától Romsics Ignác történész a Hankó István Művészeti Központban előadást tart Horthy Miklósról és koráról. Az önkormányzat ahhoz kíván hozzájárulni, hogy az „érdeklődőkben reális, a történészek által elfogadott kép alakuljon ki erről a történelmi időszakról”.

A tiltakozók egyebek mellett egy Radnóti Miklós-idézettel készülnek:

„Oly korban éltem én e földön,
mikor az ember úgy elaljasult,
hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,
s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg,
befonták életét vad kényszerképzetek.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.