Tüntetnek Nagy Imre múltjának sötét foltja miatt

A néhai miniszterelnököt még Rákosi Mátyás utasítására emelték be a Magyar Tudományos Akadémia tagjai közé, ezért meg kell vizsgálni választásának körülményeit - mondja Félix Péter újságíró. Az MTA nem hajlik a felvetésre, ezért a kezdeményezők demonstrálni fognak - írja a Magyar Nemzet.
Nagy Imre történelmi szerepe és mártírrá válása miatt nem igazán elfogadott pályájának sötétebb részeit vizsgálni - mondta kutatásairól a lapnak Félix Péter. Pedig Rákosi Mátyás személyes utasítására lett az MTA tagja, amit 1955 áprilisában írt levelében - amikor is a tagságról lemondott - maga Nagy is elismert.

Félix szerint, ha a tudományos eredményei jogán, öberőből bekerült Hóman Bálint tagságát az MTA nem hajlandó visszaállítani, akkor legalább feltárhatnák, mi is történt Nagy Imre esetében. Elmondása szerint egy konferencia megszervezésére kapott is ígéretet Lovász Lászlótól, az Akadémia elnökétől, aki a napokban írt levelében már elzárkózott ettől, és a témát egy tavaszi, a Rákosi-korszakkal kapcsolatos rendezvényén vetné fel.

Félix Péter ezt nem fogadja el, és már korábban is tartott demonstrációt az MTA székháza, valamint Lovász otthona előtt. Utóbbit a rendőrség már nem engedélyezi megismételni, ezért szombaton a Szécshenyi téren tüntet majd.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.