Tüntetés Rogán 'műemlékrongálása' ellen

Más civil szervezetekkel összefogva újabb demonstrációt hirdetett az V. kerületi Bécsi utcába tervezett Új Városközpont elnevezésű nagyberuházás ellen vasárnapra a Váralja Szövetség (VSZ); a fiatal városvédőket tömörítő egyesület értesülése szerint a beruházók 2011. január 15-től műemléki jelentőségű épületeket is bontanának.

Mint a VSZ keddi budapesti sajtótájékoztatóján Hetzmann Róbert elnökségi tag elmondta, a környékbeli házak lakóival, üzlettulajdonosaival beszélgetve a városvédők számára kiderült: a helyiek semmit nem tudnak a nagyszabású projektről. "A legfontosabb célunk, hogy tudatosítsuk: a világörökségi védőzónába tervezett beruházás több jogszabályt is sért" - fogalmazott a VSZ képviselője. Mint rámutatott, az építtetőknek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál mint szakhatóságnál engedélyeztetnie kellett volna a terveket, ezt azonban nem tették meg.

Hetzmann Róbert szerint további szabálytalanság, hogy a főváros rendezési tervében engedélyezett, legfeljebb 30 méteres épületmagasság helyett az Új Városközpont az 50 méteren is túlnyúlna, Budapest panorámájában a Szent István bazilika tömegével vetekedve.

A Csipak Péter és Yuli Ofer vállalkozók által vezetett beruházói csoport a Kristóf tértől a Brit Nagykövetségig azért kívánja lebontani a Bécsi utca egyik oldalát képező öt műemléki jelentőségű épületet, hogy helyükre egy 15 szintes, 44600 négyzetméteres üvegpalotát húzzon fel. Az Új Városközpont elnevezésű épületben olyan funkciók - iroda, szálloda, kereskedelmi egységek - kapnának helyet, amelyek jelenleg sem hiányoznak a Belvárosból, ráadásul a 470 autóra tervezett mélygarázs elviselhetetlen forgalmat generálna a szűk utcában - ismertette a projekttel szembeni kifogásaikat a VSZ elnökségi tagja.

Az V. kerületi önkormányzat által a beruházásra kiadott elvi építési engedély ellen fellebbezést adott be a Budapesti Közigazgatási Hivatalnál többek között az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága és a Budapest Világörökségéért Alapítvány is. Buzna Margit, az alapítvány elnökségi tagja az MTI-nek elmondta, a hivatal döntése már megszületett, de az egyelőre még nem jutott el hozzájuk.

Közben azonban az V. kerületi önkormányzat október 28-i közgyűlésén megszavazott felhatalmazás birtokában Rogán Antal polgármester megállapodást írt alá a befektetőkkel - fűzte hozzá Buzna Margit, hangsúlyozva: a kerület úgy szerződött a projektre, hogy annak számos engedélye hiányzik, továbbá pontos műszaki paraméterei sem ismertek még. Ennek ellenére a városvédők információi szerint a műemléki jelentőségű épületek bontása 2011. január 15-én megkezdődik.

Hetzmann Róbert bejelentette: a kerület lakóinak tájékoztatására "tízezres nagyságrendben" szórólapot nyomtattak, melyen felhívják a figyelmet a projekt veszélyeire, valamint más városvédő szervezetekkel összefogva vasárnap 16 órára demonstrációt szerveznek a Kristóf térre.

Az MTI megkeresésére az V. Kerületi Önkormányzat sajtóosztálya nem kívánt reagálni a Váralja Szövetség honlapján is megfogalmazott kifogásokra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.