Tüntetés és önfényezés a Közmédia napján

Szalai Annamáriának nem tetszik, hogy a mai fiatalok összevissza kalandozhatnak a neten; a tüntetőknek pedig a hírhamisítások nem tetszenek. Így telt a Közmédia napja.

A szülőknek nemcsak a valóságos, hanem a virtuális világban is védeniük kell a gyermekeiket, mert az interneten számtalan veszély leselkedik rájuk. Szalai Annamária erről a közmédia napján beszélt szombaton a Millenáris parkban. A médiahatóság elnöke szerint a szülőknek természetes, hogy a valóságos világban fogják a gyerekek kezét, és megkímélik a veszélyektől, ugyanakkor a digitális világba már teljesen védtelenül engedik el őket. 

"A mostani fiatalok, az új generáció egy digitális univerzumba született, egy olyan labirintusba, ahol összevissza kalandozhat". A médiahatóság felmérései is azt mutatják, tette hozzá, hogy a szülők alig kontrollálják a gyerekek internethasználatát, azt, hogy milyen tartalmakat érhetnek el.

A médiahatóság adatai szerint a gyerekek átlagosan már 9 éves koruktól önállóan használják az internetet, a 9-16 éves korosztály 60 százaléka pedig már rendszeres internethasználó. A médiahatóság elnöke úgy látja, nagyon sok veszély leselkedik a fiatalokra a világhálón. Szavai szerint ezért lenne nagyon fontos, hogy felhívják a figyelmüket arra: az nem valóságos, hanem virtuális világ, ahol a veszélyektől meg kell védeniük magukat. Elmondta, Magyarország az internettartalmak szűrésével még nagyon elmaradt, bár már több szolgáltató is tett lépéseket.

Ez a való világ?

Közönségszolgálati irodát nyit a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a VI. kerületi Nagymező utcában; az új intézményben a közmédia nézői és hallgatói személyesen mondhatják majd el a véleményüket az egyes műsorokról és tehetnek észrevételeket, javaslatokat. Erről Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója beszélt a közmédia napján. "Az új irodának köszönhetően a hallgatók és nézők találkozási lehetőséget kapnak, ez pedig tovább segítheti a közmédia közösségi médiává válását". Mint mondta, "megpróbálják kitapogatni", melyek azok a tartalmak és műsorok, amelyek a közszolgálatiságba beleillenek, és eltalálni, mire van szüksége a különböző rétegeknek, társadalmi csoportoknak. Elképzeléseik szerint a jövőben lehívhatóvá, elérhetővé akarják tenni a rádiótartalmakat is, valamint azokhoz kapcsolódóan webfilmeket készítenek a rádióstúdiókban az alkotókról és a műsorokról. Így, amikor a látogatók a hallható tartalmakat letöltik, azok mellé látványt is kapnak, tehát a virtuális világon keresztül láthatóvá válik a média valóságos világa.

Fábrytól Süsüig

A Közmédia napján a közszolgálati csatornák műsoraival és műsorvezetőivel ismerkedhetett meg a nagyérdemű; a zsúfolásig megtelt Fogadóban lehetett követni a Magyarország, szeretlek! játékot; többek között D. Tóth Krisztával, Gundel Takács Gáborral, Jakupcsek Gabriellával és Csiszár Jenővel. Bemutatták az M1 Aranymetszés című műsorát Eszenyi Enikővel; a szabadtéri színpadon bemutatkozott a Duna TV ősszel induló Fölszállott a páva című új tehetségkutató műsora. A Teátrumban a Fábry show-val szórakoztatták a nézőket, bemutatták többek között az idén felújított Süsü és a Futrinka utca lakóit is.

Hírhamisító centrum

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Nem mindenki volt elragadtatva a közmédia napjától: a Millenáris bejáratánál demonstrált szombaton az éhségsztrájkjukról ismertté vált Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) több tagja a közszolgálati média hírmanipulációi miatt. Nagy Navarro Balázs, a TFSZ alelnöke jogsértőnek nevezte, hogy nem engedték be őket a rendezvényre; beszámolója szerint fizikai erővel akadályozták meg bejutásukat a biztonsági őrök. A tüntetők standjánál a Navarróék által alapított Tiszta kezek Mozgalom óriási fehér tenyeret ábrázoló transzparensei voltak láthatók, a standra az "MTVA: Hírhamisító centrum" feliratot írták.

Nem volt zaklatás

Nagy Navarro elmondása szerint a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást a tavaly decemberben, az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisa előtt tartott éhségsztrájkjukkal összefüggésben. Akkor zaklatás, gyülekezési jog akadályozása és más bűncselekmények gyanújával tettek feljelentést az MTVA ellen, amiért különböző eszközökkel (többek között hangos zenével, biztonsági őrökkel, rendőrökkel) próbálták meg eltávolítani az éhségsztrájkolókat a köztévé székháza elől. A szakszervezeti vezető felháborítónak mondta a határozatot, ez ellen panasszal élnek, valamint a budapesti és az országos rendőrfőkapitányhoz, valamint az ombudsmanhoz fordulnak.

Szalai Annamária, az NMHH elnöke nyilatkozik a Kossuth Rádió élő műsorában Keresztes Ilona és Süveges Gergő műsorvezetőknek a közmédia napján
Budapest, 2012. szeptember 8. Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke nyilatkozik a Kossuth Rádió élő műsorában Keresztes Ilona és Süveges Gergő műsorvezetőknek a közmédia napján, a budapesti Millenáris parkban 2012. szeptember 8-án. MTI Fotó: Kovács Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.