Tüntetés a Provident ellen - kisemmizett családok?

A Provident Zrt. hitelezési tevékenységének állítólagos visszásságai ellen tiltakoztak hétfőn délután Budapesten. A szervezők egyebek mellett a teljes hiteldíj mutató túlságosan magas szintjét, az előtörlesztések ügyfelek számára kedvezőtlen rendjét nehezményezték.

Az újságírókon és a rendőrökön kívül csak néhány szimpatizáns vett részt hétfőn kora délután az Antiprovident  Akciócsoport által szervezett tüntetésen - jelentette az MTI  helyszínen lévő tudósítója.

Karsai József egy szerződést mutat a demonstráción
Karsai József egy szerződést mutat a demonstráción

Karsai József, Battonya polgármestere, az akciócsoport egyik vezetője nehezményezte a "diktatórikus módszerekkel történő  vállalatirányítást" is, amelynek során a Provident ötezer alkalmazottjának nem fizet délutáni és hétvégi pótlékot, valamint  azt az "arrogáns, gyomorforgató stílust", ahogyan arról beszélnek,  "hogyan semmiznek ki 500 ezer magyar családot".

Az akciócsoport tagjai elfogadhatatlannak nevezték, hogy 2001 és  2006 között a Provident nem adott bizonylatokat, amelyekkel nyomon  követhető lett volna a törlesztő részletek befizetése.

A Provident demonstrációt követő sajtótájékoztatóján Mikola  Gergely, a cég kommunikációs igazgatója hangsúlyozta:  megengedhetetlen megoldásnak tartják az utcai tüntetést, mint  módszert.

Mikola Gergely úgy vélte, a konfliktus oka a cég  szolgáltatásaival kapcsolatos információk hiánya. Elmondta:  "szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba, ezért számos változtatás  bevezetését tervezzük a közeljövőben".

Február végétől az ügyfeleknek lehetőségük lesz választani a  hitel banki átutalás és készpénzfizetés útján történő átvétele  között. Az 54 hetes konstrukcióban például az eddigi 262 százalékos  THM helyett banki átutalás választása esetén 90 százalékos THM-et  számolnak fel - mondta a kommunikációs vezető.

Egy másik változás a költségek részletes bontása lesz kamatra,  adminisztrációs díjra, a készpénzes felárra és kezelési költségre,  ezzel jobban áttekinthetővé téve a THM összetételét.

Mikola Gergely kiemelte: a Provident megalakulása óta többszintű  bizonylatolási rendben vezeti a hitelek folyósítását és  visszafizetését.
Az akciócsoport javaslatáról, amelyben a THM jegybanki alapkamat  meghatározott többszörösében történő maximálását javasolják,  kifejtette: az növelné az ügyfelek kiszolgáltatottságát, és hatására  a feketepiac is erősödne.

Karsai József kezdeményezésére - amely szerint az ügyfelek  hetente 5 forintot törlesszenek a Providentnek - úgy reagált:  "csodálkozik azon, hogy felelős döntéshozók szerződésszegésre  buzdítják az embereket".

Mikola Gergely arról is beszélt, hogy kidolgoztak 12 pontot,  amelyekkel az ügyfeleket még a szerződéskötés előtt tájékoztatni  kívánják az eladósodás veszélyeiről. A 12 pont már most hozzáférhető  a cég honlapján - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.