Tüntetés a Nagyerdőért: sétálunk és védünk

Civil demonstrációt tartottak Debrecenben a Nagyerdőt a lakosságtól elzáró drótkerítés ellen. A tiltakozók szerint elfogadhatatlan, hogy a polgárok megkérdezése nélkül, s akaratuk ellenére húztak föl egy kerítést az emblematikus területen.

Csöndes tiltakozó demonstráció gyanánt sétatüntetést rendezett a Civil Fórum Debrecen Egyesület, a Nagyerdőért Összefogás Egyesület és a Terepszemle Stúdió szombat délután a debreceni Nagyerdő bekerítése, drótkerítéssel való lezárása ellen.

A Debreceni Egyetem főépületétől a klinikákig tartó menetelésen mintegy negyvenen vettek részt, többek között képviseltette magát a Civil Fórum nemrégiben megalakult nőtagozata is. A tiltakozók a demonstráció végeztévelzöld szalagokat kötöttek föl a drótkerítésre annak jeleként, hogy "itt voltunk és tiltakoztunk".

Párkányiné Molnár Ibolya, a nőtagozatés Nagyerdőért Összefogás egyik vezetője a demonstráción azt mondta: örvendetes, hogy harminc év után végre felújítás zajlik a cívisváros zöld ékességének számító Nagyerdőn, de az elfogadhatatlan, hogy az erdőért aggódó polgároknak nincs beleszólása a munkálatokba.

Párkányiné Molnár Ibolya így fogalmazott: az erdő nem tud szólni, ezért helyette kell kimondani, hogy a parkerdőt elkerítő drótkerítés "színvonaltalan, vállalhatatlan és nem idevaló". Mint mondta, a városvezetésnek igaza van abban, hogy meg kell védeni az erdőt, de a választott módszer erre alkalmatlan.

Gondola Zsolt, a Civil Fórum elnöke, debreceni önkormányzati képviselő a demonstráción azt mondta: huszonöt éve debrecenieknek is része volt abban, hogy a rendszerváltás folyamatában a nyugati határ mentén eltűnt egy kerítés, s szomorú látni, hogy - mint kijelentette - "negyedszázad múltán mögöttünk újra drótkerítés van".

Gondola Zsolt az üggyel kapcsolatban sajtóközleményt is kiadott, amelyben ez olvasható: sajnos a jelenlegi városvezetés a saját médiumának segitségével félretájékoztatja a debrecenieket a civilek törekvéseiről és el kívánja terelni a figyelmet a valós problémáról. Hozzátette: nem a területen létrehozott értékek védelmét kívánják megakadályozni, hiszen elkötelezettek a Nagyerdő természeti- és épített örökségének védelme iránt.

Ugyanakkor felháborítónak tartják a város emblematikus helyéhez méltatlan drótkerítés megépitését, amely a debreceni polgárok megkérdezése nélkül, akaratuk ellenére létesült.

Közölte: a jövőben folytatják az ellenállást, s bíznak abban, hogy minél több debreceni polgár csatlakozik hozzájuk.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.