Tüntetők 'befalazzák' a ferencvárosi önkormányzatot

A Város Mindenkié csoport ma délután öt órától performansszal egybekötött demonstrációt tart a IX. kerületi Bakáts téren, a ferencvárosi önkormányzat épülete előtt. Az ügy előzménye egy önkormányzati bérlakásból történt kilakoltatás, a demonstrálók személyes találkozót kezdeményeznek Gegesy Ferenc polgármesterrel, hogy feltehessék kérdéseiket az önkormányzat lakáspolitikájával és a Varga család ügyével kapcsolatban.

A Falak helyett lakhatást! jelszóval meghirdetett május 27-ei tüntetés előzménye, hogy a IX. ker. Koppány utca 3. egyik önkormányzati tulajdonú lakásából idén május 13-án elhelyezés nélkül kilakoltattak egy családot, 7 éves kislányukkal együtt – emlékeztet lapunkhoz eljutatott közleményében a megmozdulást kezdeményező A Város Mindenkié nevű civil szervezet, amely hajléktalan és nem-hajléktalan aktivisták csoportja. Mint írják, az önkormányzat a kilakoltatás után befalaztatta, és ezzel lakhatatlanná tette a kiürített bérlakást, majd biztonsági őrt fogadott, hogy őrizze a száradó falat. Ahelyett, hogy a kerület a család helyzetének megnyugtató megoldására törekedne, intézkedései még inkább megfélemlítik a ház nagyrészt szegény és kiszolgáltatott lakóit.

A csoport hónapok óta együttműködik a kilakoltatott Varga családdal, és az önkormányzattal is számos alkalommal kommunikált annak érdekében, hogy a család helyzete megoldódjon. Mivel úgy tűnt, minden törvényes eszközt kimerítettek, május 13-án élőlánccal próbálták megakadályozni a kilakoltatást. A polgári engedetlenséget tanúsító 15 főt a rendőrség előállította. Mindeközben a kerületben 1100 család vár szociális bérlakásra, a Varga család pedig átmenetileg egy ismerősénél húzza meg magát. Ferencvárosban átlag 10 évet kell várni egy önkormányzati bérlakásra, és százak élnek az utcán hajléktalanként – fogalmaz a közlemény.

A Város Mindenkié csoport szerint Ferencváros elhibázott és emberetlen lakáspolitikája – amely gyártja, és nem megelőzi a hajléktalanságot – nem egyedülálló vagy elszigetelt eset. A Magyar Köztársaságban nagyon sok ember él emberhez méltatlan lakáskörülmények között, vagy hajléktalanként. Ez elfogadhatatlan, és nemcsak a hajléktalan emberek problémája, hanem mindannyiunk ügye.

A demonstrációra számos civil szervezetet meghívtak és szeretnék, ha minél több magánember is csatlakozna tiltakozáshoz, hogy közösen megmutathassák: nem akarnak olyan városban élni, amelyben az önkormányzat nem a polgárokért, hanem a polgárok ellen cselekszik, és a szegénységre, a kiszolgáltatottságra erőszakkal válaszol.

A szervezők a demonstráció keretében átadják nyílt levelüket az önkormányzat képviselőjének, melyben személyes találkozót kérnek Gegesy Ferenc polgármestertől, hogy feltehessék neki Ferencváros lakáspolitikájával és a Varga család ügyével kapcsolatos kérdéseiket. Ez után a hivatal önkényes eljárásaira válaszul szimbolikusan befalazzák a ferencvárosi önkormányzat épületét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.