Pédaképeivel kampányolt a JESZ - megbüntették

Megelégelte a gyűlöletkampányt és pozitív figurákkal kampányolt a JESZ - a választási bizottság viszont őket büntette meg.
A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) fellebbez a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése ellen, amellyel az másfél millió forintos bírságot szabott ki a szervezetre, mert más jelölő szervezetek jelöltjeit jelenítette meg plakátjain - közölte a JESZ szombaton az MTI-vel.

A JESZ közleménye szerint az NVB pártok által delegált tagjai "szégyenteljes pártpolitikai döntést hoztak, amikor félremagyarázva a plakát üzenetét, elítélték a JESZ pozitív kampányát." A szervezet szerint a döntéssel "betiltották a szeretetet és engedélyezték a gyűlöletet".
A JESZ magyarázata szerint a szervezet olyan óriásplakátokat állított fel, amelyen rivális politikusok szerepelnek, de nem negatív színben feltüntetve.

"Olyan politikusok, akiknek munkája tiszteletet érdemel, személyük pedig szeretetre méltó, párthovatartozástól függetlenül" - írták. Közleményük szerint "az idei kampány azzal indult, hogy a pártok, vagy támogató szervezeteik olyan óriásplakátokat helyeztek el országszerte, amelyek börtöntölteléknek, bohócnak, vagy tolvajnak tüntették fel riválisaik prominenseit." A JESZ ezzel a "gyűlöletkampánnyal" szemben állította fel saját óriásplakátjait.

A JESZ az NVB döntéséből "okulva elindítja Magyarországon a szeretet mozgalmát, ami szembeszáll az országban uralkodó gyűlölködéssel és depresszióval" - olvasható a közleményben.

A választási bizottság döntésének furcsasága, hogy a JESZ éppen a Fidesz/CÖF "bohócos" kampányára reagált, melyben az óriásplakátokon bűnözőkként állítják be a Kormányváltók vezetőit, és feltehetőleg ők sem kértek engedélyt ehhez az érintettektől, a jobboldalt ezért mégsem büntették.

A JESZ óriásplakátjain egyébként több párt volt vagy jelenlegi politikusai is felbukkantak, köztük a fideszes Chikán Attila és Pokorni Zoltán, illetve Szél Bernadett, az LMP, illetve Szabó Tímea, az LMP társelnöke. Mellesleg a plakátokon használt szlogen - Hiszünk a szeretet és az összefogás erejében - is utal a gyűlölet-kampányra, hiszen a fordulatot először Orbán Viktor használta a 2002-es választási kampányban: a Kossuth téren a Fidesz vezetője akkor (is) arról beszélt: "Mindig lehetnek olyanok, akik gyűlölnek. De csak akkor győzhetnek, ha te is gyűlölöd őket. Ezért mi hiszünk a szeretet és az összefogás erejében. Mi tehát hiszünk és higgyünk továbbra is a szeretet és az összefogás erejében."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.