Tülekedés a jól fizető brüsszeli mandátumokért

Orbán Viktor szerint az EU több ponton reformra szorul, de arra legalább jó, hogy féken tartsa az MSZP-kormányt. Hétfőn tárgyalhat a főpolgármesteri kabinet a BKV holdinggá alakításáról, és minden pártban beindult a helyezkedés az EP-választások előtt. Szombat reggeli lapszemle.

Orbán: Magyarország gyenge az EU-ban

Erős Magyarországot akarunk, egy erős Európában - írja Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Magyar Nemzetben megjelent szombati írásában. Szerinte négy és fél éves uniós tagságunk megerősítette, hogy a gyenge országok az EU-ban könnyen hátrányba kerülhetnek, míg az erősek az integrációtól még erősebbek lesznek. "Sajnálatos módon Magyarország érdekérvényesítő képessége a csatlakozás óta messze elmarad a korábbiakban vár mértéktől" - jegyzi meg. Orbán szerint az EU-nak tíz pontban kellene előrébb lépnie; Európának korlátozottak a lehetőségei a polgárok szabadságjogainak megvédése terén. A versenyképesség megerősítését, a közös európai energiapolitika, valamint az egységes külpolitika megteremtését, a külső határok védelmének erősítését tartja fontosnak.

Az EU-t sok mindenért lehet és kell is jogosan kritizálni - véli a pártelnök, ugyanakkor leszögezi: "abban is van igazság, hogy hazánk csatlakozása óta a magyar polgárt sok szempontból az Európai Unió óvja - nem egy esetben saját kormányának politikájával szemben". Orbán Viktor úgy látja, az uniós normák sokszor "az MSZP-kormány féken tartását szolgálják". Hozzáteszi: ha nem lennénk EU-tagok, akkor államcsődhöz vezetett volna a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányok gazdaságpolitikai amatőrizmusa.

BKV: a főváros előtt a holding ötlete

A főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén mutatja be a BKV vezérigazgatója Demszky Gábor főpolgármesternek a közlekedési társaság holdinggá szervezésének koncepcióját - írja a szombati Népszava. Az alapötlet nem változott, tehát egy, a jelenlegi igazgatási apparátusnál jóval kisebb gárdával működő, jogkörében és gazdálkodásában önálló, és továbbra is a főváros kizárólagos - később esetleg többségi - tulajdonában álló holdingközpont fogná össze az egyes ágazatokat, így a busz, a metró, a villamos közlekedést irányító leányvállalatokat. A lap szerint a koncepció annyiban módosult, hogy mégsem a külön cégek kezelik majd az ágazatok infrastruktúráját, illetve a karbantartási tevékenységeket, hanem ezek megmaradnának önállóan minden ágazati társaságnál.

Szili, Kovács, Kóka: irány Brüsszel?

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Kovács László uniós adóügyi biztos is esélyes lehet arra, hogy az MSZP európai parlamenti listáját vezesse - írja a Magyar Hírlap szocialista forrásból származó információra hivatkozva. Vezető szocialista politikusok a lapnak egybehangzóan azt állították, hogy Gyurcsány Ferenc valószínűleg szívesen látná, ha a pártelnök-kormányfő belső ellenzékeként elkönyvelt Szili Katalin inkább a határokon kívül, az Európai Parlamentben politizálna tovább. Egy vezető szocialista politikus ugyanakkor azt mondta, hogy a 2010-es költségvetés elfogadásához minden voksra égető szükség lesz, ezért nem tartja valószínűnek, hogy Szilit "kiengedik" Brüsszelbe. Vagyis a listavezetést vállalhatja, de biztos, hogy a választás után a helyét át kell adnia. A lap forrásai szerint a szakmaiság és a tapasztalat szempontjából inkább Kovács László volna alkalmas a lista vezetésére. A kampány médiavitáiban is a szocialista uniós adóügyi biztos képviselhetné meggyőzőbben a pártot.

A Magyar Nemzet szerint nem kizárt, hogy a szabaddemokrata Kóka János Brüsszelért cserébe hajlandó volna feladni magyarországi frakcióvezetői székét, Dávid Ibolya pedig a pártelnöki pozíció biztosításáért adta át az uniós listavezetői helyet. A Magyar Nemzet szerint annak ellentételezéseként, hogy Olajos Péter a pártelnök-jelölési harcba Almássy Kornéllal szemben erősítette Dávid Ibolyát, továbbra is Olajos lehet az, aki ha a Fórum tud egy helyet szerezni az EP-választáson, folytathatja Brüsszelben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.