Túlbuzgó rendőr miatt tört ki a balhé Röszkén

Jelenleg elegendő a Csongrád és Bács-Kiskun megyébe vezényelt rendőri létszám, de a helyzet változása esetén más megyékből, illetve a Készenléti Rendőrség állományából is küldhetnek erőket – mondta az országos rendőrfőkapitány az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorfolyamában.
Papp Károly közlése szerint néha óránként is értékelik a helyzetet. Rendszeresen váltják az állományt, mindig friss erőket küldenek a déli határhoz.

Az országos rendőrfőkapitány kérdésre válaszolva a szerda délelőtt Röszkénél történt dulakodásra is kitért, amely során a rendőrség könnygázt is bevetett. Elmondta: a röszkei gyűjtőponton a regisztráció során „passzív ellenállásba" kezdtek az illegális bevándorlók. Ekkor az egyik rendőr saját elhatározásból úgy döntött, hogy az „élet és a testi épség közvetlen veszélyeztetése miatt" könnygázt használ – fogalmazott.

Papp Károly azt mondta, hogy „kitűnően járt el" a munkatársa. Közlése szerint a parancsnoki kivizsgálás során a vezetők törvényesnek, szakszerűnek, arányosnak és szükségesnek ítélték meg az intézkedést. Ez járult hozzá ahhoz, hogy ott rövid időn belül sikerült rendet tenni – tette hozzá az országos főkapitány.

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője korábban az MTI-nek elmondta: az elégedetlenség a regisztrációs eljárás lassúsága miatt alakult ki. Hozzátette: sokkal több menekült érkezik most az országba, mint korábban, a regisztrációs eljárás ettől lassult le.

A szóvivő felhívta a figyelmet: a rendőrség uniós kötelezettségének megfelelően hajtja végre a regisztrációt.

Sajtóinformációk szerint körülbelül 200-an vettek részt a szerda délelőtti rendbontásban. A rendőrség nagy erővel vonult a helyszínre, és a rend helyreállítása érdekében könnygázt is bevetett, így rövid idő alatt sikerült lecsillapítani a menekülteket, és helyreállt a rend a röszkei hangárnál, ahol a zöldhatáron elfogott menekültek 24 órán át tartózkodnak, ezalatt felveszik az adataikat, és ujjlenyomatot vesznek tőlük.

A táborban délre lecsillapodtak a kedélyek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.