Vágó István és a szkeptikusok túladagolásra készülnek

Szombaton a Szkeptikus Társaság tagjai és külső támogatói egy gyógyszerként regisztrált homeopátiás szerből teljes doboznyit bevéve „túladagolást" hajtanak végre magukon Budapest, Szeged és Székesfehérvár egy-egy pontján.

Az esemény a nemzetközi 10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi kampány része, amelynek célja annak tudatosítása, hogy a homeopátia nem működik. Hasonló eseményre szombaton és vasárnap a világ 25 országának több mint 60 városában - valamint az Antarktiszon - is sor kerül.

Budapesten az Országos Gyógyszerészeti Intézet előtt, Székesfehérváron a Szent Anna Patika és a Zeneiskola előtt, Szegeden a Kígyó Gyógyszertár előtt rendezik az akciót 10 óra 23-kor.

A kampány és a „túladagolás" résztvevői szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a homeopátiás szerek jó része - épp azok, amelyeket erősebbnek tartanak - semmiféle hatóanyagot nem tartalmaznak. Mindez nem természetes szerekkel történő gyógyítás, hanem mágia. A kampány célja elérni, hogy az európai és nemzeti törvényhozó szervek szüntessék meg azokat a kivételeket, amelyeket az elmúlt évtizedekben a homeopátia-lobbi hatására bevezettek. Ma Európában a homeopátiás szereket gyógyszerként regisztrálják, de a regisztrációhoz nem szükséges semmiféle bizonyítékot benyújtani a szerek hatásosságáról. Ezzel ellentétben a valódi gyógyszerek esetében szigorú követelmények vannak a hatásosság és a biztonságosság igazolása tekintetében.

Az akció résztvevői gondos mérlegelés, a kiválasztott termékcsoport ismerete alapján hajtják végre a „túladagolást" - köztük lesz Vágó István, az ismert televíziós is. Felhívják mindenki figyelmét arra, hogy hasonló akciót otthon ne hajtson végre.

Az Európai Unió kiemelten kezelt témái az egészségügy és a fogyasztóvédelem. Az EU irányelvei elítélik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat minden fajtáját, a félrevezető reklámoktól az agresszív értékesítési módszerekig. Az EU és számos tagállama ugyanekkor érthetetlen módon néhány módszert kivont az idevonatkozó szabályok hatálya alól. A hatásosság igazolásának követelményét ejtették azon termékek esetében, amelyeket "homeopátiás" vagy "antropozófiás" címkével látnak el.

A Szkeptikus Szervezetek Európai Tanácsa (ECSO) határozottan felszólal az ellen, ahogy az EU az üzleti érdekek előtt meghajolva aláássa a pártatlanság és az egészségügyi biztonság alapjait. "A szervezett áltudomány különleges elbírálása és nyílt támogatása komoly veszélyt jelent az európai egészségügyre" - jelentette ki Amardeo Sarma, az ECSO elnöke. "Tiszta vizet és tiszta vízzel átitatott cukorgolyócskákat árusítanak gyógyszerként különféle nevekkel és orvosi javallatokkal" - mondta Willem Betz, az ECSO alternatív medicina szakértője, a Brüsszeli Szabadegyetem (VUB) emeritus professzora és az Általános Orvosi Tanszék korábbi igazgatója. "Senki nem képes ezeket a mágikus szereket a tiszta oldószertől vagy a cukortól, de akár egymástól se megkülönböztetni. Tízezer eurót ajánlunk bárkinek, aki erre képes".

Az ECSO támogatja az úgynevezett 10:23 kampányt. Európa 16 országának több mint ötven helyszínén február 5-én és 6-án a helyzet miatt aggódó polgárok demonstrálni fogják, hogy a nagy hígítású homeopátiás termékek az oldószer, illetve cukor mellett a címkén feltüntetett hatóanyagnak a nyomát se tartalmazzák. A világméretű 10:23 kampány szándékaik szerint rámutat arra, hogy az emberek felismerik a homeopátia abszurditását és elegük van abból, ahogy a homeopátiát, valamint a hasonlóan haszontalan, megtévesztő és ártalmas gyógyászati tevékenységeket a jogszabályok segítségével támogatják. "Ideje lenne már, hogy a politikusok és az adminisztráció tagjai észhez térjenek" - mondja Sarma.

A bizonyítatlan tudományos hátterű egészségügyi terápiák ellen jött létre

A Szkeptikus Szervezetek Európai Tanácsa (European Council of Skeptical Organisations, ECSO) 1994. szeptember 24-én alakult a belgiumi Oostendében. Célkitűzése, hogy megvédje a társadalmat a bizonyítatlan tudományos hátterű egészségügyi terápiák és elméletek káros következményeitől, vizsgálja az úgynevezett paranormális jelenségeket és hogy hirdesse a tudományos és kritikus gondolkodás fontosságát. Az ECSO tizennégy hasonló célkitűzésű, jórészt nemzeti szervezetet képvisel.

A BBC feltáró filmje magyar felirattal a homeopátiás szerekről (a piros CC-t kell megnyomni)

 

Vágó István
Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.