Túl sokat „nézegetett” a Direkt36 újságírója

Rossz hírük van, mert nem adhatnak ki több információt a földekről – ezzel fogadták ma reggel a Direkt36 oknyomozó újságíróját a bicskei földhivatalban. Azzal indokolták az elutasítást, hogy már túl sok adatlapot nézett meg.

– Nyilvános adatokat kértem ki pénteken délelőtt a Bicskei Járási Hivatal földhivataltól, és bár az információ bárki által megismerhető, a hivatal mégis megtagadta a kiadását. Több Felcsút környéki föld tulajdoni viszonyait szerettem volna megismerni, ezért az elmúlt hetekben többször is jártam már a járási földhivatalban, és helyrajzi számok alapján kértem információt a tulajdonosokról. Az első pár alkalommal a hivatal munkatársai segítőkészek voltak, pénteken azonban azzal fogadott az ügyintéző, hogy rossz híre van, mert nem adhat ki nekem több információt a földekről – írta Vorák Anita, a Direkt36 munkatársa. Az elutasítás után a földhivatal vezetőjétől kért magyarázatot a döntésre. Ő azzal érvelt, hogy az elmúlt hetekben túl sok tulajdoni lapot nézett meg, ez pedig „tömeges adatkérésnek” minősül.

- Amikor megkérdeztem, hogy korlátozza-e bármi a megtekinthető tulajdoni lapok számát, akkor azt válaszolta, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény védi a személyes adatokat. Ezek után azt javasolta, hogy közösen beszéljünk a járási hivatal vezetőjével. Megkért, hogy üljek le a folyosón, majd bement a hivatalvezetőhöz – írta a tényfeltáró honlap munkatársa.

Jó negyven perc egyeztetés után hívták be Szabó Gábor hivatalvezetőhöz, aki arra hivatkozott, hogy a kérései „tömeges adatgyűjtésnek” minősülnek, és ilyen esetben külön kérelmet kell beadni, amiben meg kell jelölni az adatgyűjtés célját is, illetve azt, hogy milyen törvény felhatalmazása alapján történik az adatgyűjtés. Amikor az újságíró rákérdezett, hogy ezt milyen jogszabályok rendelik el, az infotörvényre hivatkoztak, és azt is megjegyezték: az érintettek hozzájárulása is szükséges az adatszolgáltatáshoz.

- Azaz nekem külön kérésre is csak a terület nagyságáról és rendeltetéséről adnának információt, a tulajdonosokról pedig csak akkor, ha ők ehhez hozzájárulnak – összegzett.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.