A NATO-t nem érdekli, hol a HM

A NATO-ra hivatkozva próbál a kormány egy alapjaiban elhibázott döntést megváltoztatni, állítja forrásunk a Honvédelmi Minisztérium költöztetésével kapcsolatban felmerült jobboldali aggályokról.

NATO-alapelvvel ellentétes lenne, ha a Honvédelmi Minisztériumot Székesfehérvárra költöztetnék, mert akkor egy helyen lenne a honvédség összhaderőnemi parancsnokságával, ami biztonsági kockázatot jelent, mert a két szervezet központját egyetlen csapással megsemmisíthetnék – írja legfrissebb számában a Heti Válasz.

Ez katonai szakértők szerint azonban nem igaz, mert az észak-atlanti szövetség nem szól bele a tagállami hatáskörbe tartozó ügyekbe, az pedig, hogy a tárcának vagy a parancsnokságnak hol a székhelye, ilyen kérdés. Annak pedig elhanyagolható a kockázata, hogy Magyarország ellen támadást indítsanak – állítják –, de ha valaki ezt mégis megkísérelné, katonai szempontból szinte közömbös, hogy egy vagy két objektumot kell célba vennie.

Egy, a honvédség működését jól ismerő informátorunk szerint egészen másról van szó: nyilván felmérték, hogy a költözés igen jelentős költségekkel jár, és ezért a NATO-ra hivatkozva próbál a kormány egy alapjaiban elhibázott döntést megváltoztatni. Ma Székesfehérvárott biztosan nincs olyan épület – tette hozzá forrásunk –, amely jelentős, sokmilliárdos kiadással járó átalakítás nélkül alkalmas lenne a tárca elhelyezésére. Nem arról van szó ugyanis –magyarázta –, hogy berendeznek száz-kétszáz irodát: a létesítmény olyan védelmére van szükség, amely megakadályozza az épületből mindenféle információ kijutását, például a lehallgatást is, miután a HM-ben minősített, nemzetbiztonsági szempontból érzékeny adatokkal dolgoznak.

A NATO annyiban mégis bejön a képbe – tudtuk meg –, hogy a szövetség előírja, miként kell kezelni adatait. Ha lehet, ezekre még szigorúbb szabályok vonatkoznak, hiszen minősített adatforgalmi rendszert, szeparált helyiségeket, teljes fizikai biztonságot követelnek meg. Székesfehérvárott mindezt újra ki kellene építeni.

Forrásaink emellett felhívták a figyelmet arra, hogy a tárca áttelepítése miatt a szürkeállományban is jelentős veszteségre lehetne számítani, mert – a Heti Válasz értesülésével egyezően – úgy tudják, a minisztériumban dolgozók zöme nem vállalná a költözést. Úgy vélik, az intézkedés hatalmas költségei mellett talán ez is befolyásolhatja a végleges döntést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.