Túl bő már a székház az MSZP-nek

Szervezeti változásokkal jár együtt, ha az MSZP kiköltözik VI. kerületi Jókai utcai székházából. A pártvezetés ugyanis összeköti a költözést a választókerületi szervezetek megerősítésével. Tóbiás József pártelnök szerint az a céljuk, hogy minél közelebb kerüljenek az emberekhez.
Eladják vagy bérbe adják az épületet
Eladják vagy bérbe adják az épületet
Kovács Bence / Népszabadság

A szocialisták, miként azt szombati számunkban megírtuk, fél éven belül elhagyhatják (eladhatják vagy bérbe adhatják) öt éve használt pártházukat, mert túl nagy terhet jelent számukra az ingatlanra felvett svájcifrank-alapú hitel törlesztése és az épület fenntartása. Lapunk ugyanakkor úgy értesült, nemcsak a Gyurcsány Ferenc pártelnöksége alatt birtokba vett ötszintes székház kisebbre cserélése van napirenden, hanem az MSZP működésének jelentős átalakítása is.

A szocialisták a tavaszi választási vereség egyik okának vidéki hálózatuk meggyengülését tartják, ezért azt tűzték célul, hogy mind a 106 egyéni választókerületben aktív szervezetük legyen. Úgy tudjuk, a helyi szervezetek akár az eddigi összeg négy-ötszöröséből is gazdálkodhatnak majd a változtatások után, de ennyivel több feladatuk is lesz.

Tóbiás József pártelnök megkeresésünkre azt mondta: céljuk minél közelebb kerülni az emberekhez, felkarolni a helyi kezdeményezéseket, a civil szervezetek javaslatait, ehhez pedig elengedhetetlen a jelenlét a településeken. Hozzátette: ez nem csak szervezeti kérdés, szemléletváltásra is szükség van, a Fidesz által uralt hatalmi térben ugyanis a baloldal újjáépítése csak úgy lehetséges, ha a helyi problémákra találnak válaszokat. Ezért is kiemelten fontos számukra az önkormányzati választás.

Az MSZP országos központja hagyományosan a megyékkel van kapcsolatban, ezután viszont a választókerületi szervezeteknek akarják biztosítani a működésükhöz szükséges eszközöket, összehangolni tevékenységüket, mivel ezek vannak ott a településeken. A megyei pártszervezetek feladata nem a közvetítés, hanem a megyei szintű problémák felmérése, megoldási javaslatok, programok kidolgozása, egyeztetése lehet – mondta Tóbiás.

A változtatási szándék mögött az húzódik meg, hogy az MSZP felépítése továbbra is egy nagy kormányzó pártéra emlékeztet, miközben költségvetési támogatása – a párt népszerűségével együtt – a felére csökkent a 2010 előttihez képest. A 2009 óta használt Jókai utcai székház is két számmal nagyobb annál, mint amit a pártapparátus jelenlegi létszáma indokolna, leépítések pedig a közelmúltban is voltak. Valószínű, hogy a munkatársak egy részét a képviselői irodaházba költöztetik, ahogy a Fidesz tette korábban. A központi iroda új helyét még keresik, ám az biztos, hogy a jelenlegi székház fenntartására kifizetett évi 150 millió forintból sokat lehet spórolni.

Az MSZP mintegy kétmilliárdnyi adósságát a székház eladása sem tüntetné el. Az épületért öt éve 700 millió körüli összeget fizettek, és a felújítás költsége is meghaladta a százmilliót. A párt az utóbbi években rendre 750-800millió forint bevételre tett szert, ennek nagy része, évi több mint félmilliárd forint költségvetési támogatás volt. Az elmúlt három évben a párt 50-100 milliós többlettel zárt, de kiadásai több mint felét működési költségek tették ki. Többet költöttek erre, mint politikai tevékenységre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.