„Tudták a rendőrök, hogy újságírókat ütnek”

Legkevesebb 7 újságírót vertek meg a rendőrök a szerdai röszkei zavargások során, majd többüket meggyanúsították határsértéssel.

Egy lengyel, egy szlovák és egy ausztrál újságírót is előállított a rendőrség a szerdai röszkei zavargások során – írta az Index –, akik aztán a szegedi fogdán töltötték az éjszakát. A lengyel újságírót gumibottal verték fejbe, de megsérült egy svájci újságíró is.

A lengyel köztelevízió (TVP) tudósítója (akin nem volt sajtós mellény) a konfliktus idején a szerb oldalon állt a tömegben, és kiabálta a rendőröknek, hogy „press, press”, gumibottal őt is fejbe verték, majd amikor – immár a menekültek betörése után – kérte a magyar rendőröket, hogy segítsenek neki visszajutni a szerb oldalra, illegális határátlépés kísérletének és előre be nem jelentett demonstráción való részvétel gyanújával előállították, egy szlovák és egy ausztrál újságíróval együtt fogdára vitték. Warren Richardson ausztrál fotóriportert a fején, a lábán és a mellkasán rúgták meg.

Brutálisan bántak a magyar rendőrök Röszkénél Beck Tímeával, a pozsonyi Denník N munkatársával, valamint Jacek Tacikkal, a lengyel TVP köztévé riporterével is – jelentette pozsonyi tudósítónk.

– Mindketten a senki földjén a menekülteket figyeltük, amikor a kerítést kezdték rugdalni. Erre a magyar rendőrök vízágyút és könnygázt vetettek be. Éppen az egyik kisgyermekes családnak akartam segíteni a menekülésben, de

a rendőrök engem is letepertek a földre, gumibottal ütlegeltek, alpári kifejezésekkel illettek, és átráncigáltak a magyar oldalra.

Ugyanezt tették egy ausztrál tudósítóval is – nyilatkozta lapjának a szlovákiai riporter.

A Dennik N munkatársa így folytatta: – A durva jeleneteket rögzítő Jacek sem járt jobban, neki ráadásul a feje is vérzett, ezért kórházi ellátásban részesítették, amiért pénzt kértek tőle. Megbilincselve vittek Szegedre, kihallgatásra, ahol illegális határátlépéssel gyanúsítottak meg mindannyiunkat. Embertelen körülmények között tartottak fogva bennünket, és több külföldi kollégámhoz hasonlóan csak csütörtök reggel szabadultunk – közölte.

Matús Kostolný, a napilap főszerkesztője az aránytalan magyar rendőri fellépés miatt kérte a pozsonyi külügyminisztérium állásfoglalását, mire azt a választ kapta, hogy a történteket még vizsgálják.

A Heti Válasz szerint az újságírókat meg is gyanúsították: „Tájékoztatom, hogy a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt előállított ausztrál, szlovák és lengyel állampolgárságú újságírókat a rendőrség határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki. A  gyanúsítottakat a rendőrség nem vette őrizetbe, gyanúsítotti kihallgatásukat követően szabadlábon védekezhetnek” – írta a rendőrségre hivatkozva a valasz.hu.

Röszkénél szerb újságírókat is gumibottal vertek meg a rendőrök. A szerb állami média, az RTS szerint a magyar rendőrök gumibotokkal megverték kollégáikat, és eltörték a felszerelésüket. Egy operatőrt, egy hangmérnököt és egy riporternőt bántottak, a szabadkai kórházban kellett ellátni őket. A tévések szerint a rendőrök számára egyértelmű volt, hogy akiket megütnek, újságírók, és akkor sem álltak le a veréssel, amikor a tévések mondták, hogy a szerb tévé munkatársai.

Jordan Davist, a svájci RTS tudósítóját is gumibottal ütötték meg.

 

Mint írta, nem erre számított egy európai uniós országban. Köszönetet mondott viszont a menekülteknek, akik adtak neki inni.

A rendőrség az esetekkel kapcsolatban mindössze annyit közölt az Index megkeresésére, hogy egyetlen újságírót sem vettek őrizetbe. Kovács Zoltán kormányszóvivő pedig annyit reagált: meglepetés volt, hogy a média ott volt az első két sorban a röszkei eseményeknél. Szerinte az újságíróknak a saját biztonságuk érdekében semmi keresnivalójuk nincs ilyen helyen. Az intézkedő rendőr pedig ilyenkor nincs mérlegelési helyzetben, hogy ki a támadó és ki a média képviselője. Elmondása szerint egy újságíró sincs őrizetben. Három fotóssal szemben zajlik eljárás, akik szabadlábon védekeznek.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.