Trükközés határok nélkül

Rejtélyes módon két csapat is megnyerte a 15 évnyi szünet után Magyarországon forgatott Játék határok nélkül című vetélkedőt. Az M1 adásában a magyar csapat nyert, az orosz tévé adásában viszont az orosz. 

A nyilvánvaló ellentmondásra a Comment.com blog hívta fel a figyelmet. Az m1 verziójában Gundel Takács Gábor műsorvezető az utolsó, falmászós versenyszám előtt jelentette be, hogy a magyar csapat az abban elért eredménytől függetlenül már megnyerte a versenyt. A falmászásban végül az oroszok diadalmaskodtak, ám a magyarok vehették át a fődíjat a francia főbírótól, aki el is mondta, hogy Magyarország a győztes.

Ehhez képest az orosz állami televízióban érdekes képsor jelent meg arról, hogy az orosz csapat megnyerte a falmászást, majd hatalmas örömködés közepette az orosz műsorvezetők ugyanúgy átvették ugyanazt a trófeát, mint amit a magyar tévén láthattunk. Az orosz verzióban a nyilvánvaló orosz győzelmet ünnepelték.

Hogy még cifrább legyen a történet, a játék orosz Wikipédia-oldala az oroszokat jelölte meg győztesnek. A magyar meg a magyarokat. De ez is eléggé sajátos, mert a magyarok győzelmét jelző táblázat alatt közölték a Bajnokok fala-különdíj eredményét, amelyben az oroszok nyertek 11 ponttal, a magyarok nulla pontosak voltak. Az orosz tévé adásában nyilvánvalóan ezt a különdíjat hangsúlyozták. De úgy, mintha az egész versenyt az oroszok nyerték volna.

A Játék Határok Nélkül című televíziós vetélkedő sorozaton elért magyar győzelem tárgyában a világhálón pontatlan, félrevezető és valótlan állítások jelentek meg, melyek azt a képzetet keltik, mintha az MTVA „elcsalta volna" a játékot - írta közleményében megkeresésünkre az MTVA. - A valóság ezzel szemben a következő: A Játék Határok Nélkül vetélkedő utolsó, mindent eldöntő játékában többen észlelték az orosz csapat egyik játékosának szabálytalanságát. A játékvezető, az érintettek, valamint a producer hat különböző kameraállásból nézte vissza a felvételt, ennek alapján döntöttek úgy, hogy a kifogás jogos, az orosz játékos szabálytalankodott, így a játékot a magyar csapat nyeri. A teljes játékon kívül azonban – a hagyományoknak megfelelően – az ún. „Champion's Wall" nevű falmászást is megrendezték, az orosz csapat ezt a játékot nyerte meg, és nem a teljes játékot. Az adás nemzetközi producere, Olivier Charpentier megkeresésünkre a következőt válaszolta: "Megerősítem, hogy a Játék Határok Nélkül 2014-es szabályai szerint - amely különválasztja a játék nyertesét a Champion's Wall [vetélkedő] nyertesétől -, a játékok győztese Magyarország, míg Oroszország a Champion's Wall győzelméért kapta a kupát."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.