Trócsányi főtanácsadója is majdnem visszaadta tisztikeresztjét

A kormányzati oldal sem maradt teljesen érintetlen a Bayer Zsoltnak adományozott állami kitüntetés által generált vitákban. Kicsit késve ugyan, de az igazságügyi miniszter egyik főtanácsadója is bejelentette, hogy lényegében egyért azokkal, akik Bayer lovagkeresztje miatt visszaküldték saját kitüntetésüket a köztársasági elnöknek. Ő csak azért nem csatlakozott a tiltakozókhoz, mert a kitüntetése szerinte nem az ő személyének, hanem vallási közössége által segített szegényeknek és kirekesztetteknek szólt.


Szőke Péter, a budapesti Sant'Egidio közösség egyik vezetője a Facebookon jelentette be, hogy egyetért azokkal, akik Bayer Zsolt állami elismerése nyomán visszaadták saját kitüntetésüket. Szőke 2013 márciusában vehette át Áder János köztársasági elnöktől a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, amellyel a társadalmi felzárkóztatás, a hátrányos helyzetű emberek, kirekesztettek érdekében végzett munkáját honorálták.

Szőke akkoriban a külügyi tárcának dolgozott, időközben Trócsányi László igazságügyi miniszter tanácsadó-testületébe igazolt át.

A vallási közösségi Facebook-oldalán megjelent nyilatkozat szerint az államfő a napokban „állami kitüntetésben részesített egy olyan újságírót, aki több cikkében is olyan embereket és társadalmi csoportokat becsmérelt, akiknek érdekében én azt az önkéntes munkát végzem". A Sant'Egidio közösség budapesti vezetője azt is kiemelte, hogy Bayer az utóbbi időben Ferenc pápát is méltatlan stílusban és tartalommal támadta.

„A korábban állami kitüntetésben részesítettek közül sokan tiltakozásul visszaküldték a köztársasági elnöknek. Zavarukat és felháborodásukat magam is osztom, és az ügyet nem kívánom szó nélkül hagyni." - írta Szőke Péter.

A minisztériumi tanácsadót egyetlen dolog gátolta meg abban, hogy maga is feliratkozzon a kitüntetés-visszaadók immár 100 fősre növekedett listájára: úgy érezte, nincs joga visszaadni, mert nem az övé.

„A megbecsülés annak idején valójában nem engem, hanem azokat az embereket, szegényeket, kirekesztetteket érte, akikért tenni igyekeztem. Nem kívánom kétségbe vonni a köztársasági elnök úr és az engem a kitüntetésre felterjesztők akkori szándékának komolyságát és őszinteségét. Az igazi kitüntetés, az igazi megbecsülés a szegények és a kirekesztettek számára azonban az lenne, ha Magyarországon és Európában a szeretet, az irgalmasság, az együttérzés, a befogadás és a párbeszéd kultúrája erősödne meg; ha mindnyájan ezen fáradoznánk” – olvasható a közösség Facebook-oldalán.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.