Trócsányi: emberkvóta nincs, tejkvóta van

Magyarország ma beavatkozó félként beadvánnyal fordult az Európai Bírósághoz az ott zajló kvótaperben, s vaskos érvrendszerrel próbálja igazolni, miért nem fogadja el az uniós döntést.  
Görögország, Franciaország, Németország, Belgium, Olaszország, Luxemburg és Svédország a brüsszeli kvótahatározat mellett, míg Magyarország, Lengyelország és Szlovákia az ellen nyújtott be észrevételt úgynevezett beavatkozó félként az Európai Bíróságon folyó kvótaperben – jelentette be délutáni sajtótájékoztatóján Trócsányi László igazságügyi miniszter. Szerinte az ellenzők közé sorolhatók azok is, akik az említett hét ország mellett nem léptek fel további támogatóként, vagyis például az összes, 2004-ben és utána csatlakozott kelet-európai tagállam, valamint olyan régebbi tagok, mint Dánia, Nagy-Britannia, Ausztria, Spanyolország, Portugália, Írország, Finnország és Hollandia.

Magyarország európai és hazai szakértőkkel konzultálva vaskos érvrendszert dolgozott ki azt bizonyítandó, miért kellene eljárási és egyéb hibák miatt visszavonni a kvótahatározatot – a dokumentumokat ma nyújtották be. Az észrevételek elbírálására főtanácsnokot jelöl majd ki a bíróság, amely Trócsányi szerint 2017 második negyedévében hozhat döntést ebben az ügyben.

Közölte: a kvótaügy megbukott, hisz eddig papíron 5595 ember áttelepítése volt sikeres a 160 ezerből, de ez utóbbi szám is csupán 3,5 százaléka annak a migránstömegnek, amelyet a határozat értelmében a tagállamok között szét kellett volna osztani. Megemlítette Litvániát, ahová 22 embert telepítettek vissza, s ebből 21 hamarosan visszaszökött Németországba - vagyis, szerinte  még az 5595-ös adminisztrált létszám is eltúlzott lehet, ha a valóságot tekintjük kiindulópontnak. 

Magyarország szavai szerint azért is vitatja a brüsszeli döntést, mert értelmezése szerint nincs olyan, hogy emberkvóta, legfeljebb tejkvótát, s egyéb hasonlókat ismerünk. Közölte: ma tért haza Egyiptomból, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy ott jelenleg ötmillió migráns él. Hozzátette: jó maga négy évig élt Franciaországban, s négy évig Belgiumban, tisztában van az ottani viszonyokkal, mind a hétköznapokat, mind a diplomáciát illetően. Szerinte az uniós politika a döntéshozatali mechanizmusban fel akarja őrölni az olyan kis országok érdekeit, mint amilyen Magyarország, s azért kell most erőt mutatni a népszavazáson, mert ez egyben a visegrádi országok érdekeit is képviseli.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.