Trafikengedélyek: átírják még az információszabadságról szóló törvényt is

Az információszabadság tekintetében egy lépést előre tenne a Fidesz, de mindjárt legalább kettőt hátra is – legalábbis ez derül ki egy újabb, a közpénzügyek nyilvánosságáról szóló törvénymódosításból, amellyel kizárnák, hogy betekinthessünk a trafikengedélyek körül vélelmezett „politikai mutyiba”.

A jövő tavasszal hatályba lépő új polgári törvénykönyv (Ptk.) nem tartalmazza azt a ma hatályos szabályozást, amely szerint többek között „az állami és a helyi önkormányzati költségvetés, illetve az európai közösségi támogatás felhasználásával, költségvetést érintő juttatással (…) kapcsolatos adat” nyilvános. Ezt az ellenzék által sokat bírált problémát kívánja orvosolni Cser-Palkovics András és Vas Imre fideszes képviselők egyéni módosító indítványa, amely szerint a kieső rendelkezést az információszabadságról szóló törvénybe emelnék át.

Ez önmagában viszont aligha indokolná a tervezet kivételes sürgős eljárásban történő elfogadását, annál inkább azok az új pontok, amelyeket a politikusok Karácsony Gergely, az Együtt-PM képviselője szerint nyilván a trafikengedélyek körüli „politikai mutyi” kapcsán kipattan politikai vita miatt kívánnak a törvénybe becsempészni. Kizárnák ugyanis, hogy közérdekű adatokba „bárki a külön törvényben szabályozott ellenőrző szervek ellenőrzési jogosítványaival azonos mélységű” betekintést igényeljen – hívja fel a figyelmet Karácsony Gergely.

Ez szerinte gumijogszabálynak tűnik, hiszen lehetőséget teremt rá, hogy a nyilvánosság elől erre hivatkozva elzárjanak bizonyos – például konkrét pályázatokra vonatkozó – információkat, ráadásul egyes ügyekbe csak a „pártkatonák vezette” Állami Számvevőszék vagy Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tekinthetne be. A politikus jelzi ugyanakkor, hogy a módosító indítvány szerint az információszabadságról szóló törvény hatálya majd – akár mától, hiszen a tervezetet kivételes eljárásban szinte azonnal elfogadhatják – „nem terjed ki a külön törvényben szabályozott tájékozódási, iratmegismerési” jogokra, tehát más jogszabályok kizárhatnák például a „korrupciótól bűzlő trafikpályázatok” dokumentumainak megismerhetőségét.

De Karácsonynak van más kifogása is: a törvénymódosítás szerint amennyiben állami vagy önkormányzati szervezet az információ kiadását megtagadná, a kérelmező nem bírósághoz, csupán a „tájékoztatásra kötelezett felett törvényességi felügyelet gyakorlására jogosult” szervhez fordulhatna. Tehát kizárnák a bírói utat, ami a politikus szerint elfogadhatatlan. Az új, kivételes sürgős eljárásban elfogadandó szabályozást ráadásul a folyamatban levő ügyekre is alkalmazni kellene, ami a visszamenőleges jogalkotás tilalmába ütközik, de Karácsony szerint legalább ilyen fontos szempont, hogy ezzel megakadályozhatnák a trafikpályázatok iratanyagának megismerését is. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.