Továbbra sem tudni az MSZP politikai menetrendjét

Még mindig nem tudni, milyen politikai menetrendet követ az MSZP a július 4-i kongresszus után; a kedd este ülésező országos elnökség erről nem döntött - tudta meg az MTI szocialista forrásból. Négy forgatókönyv lehetséges.

A küldöttcsoportok vezetői a nap folyamán tanácskoztak, de nem tudtak véleményt mondani a menetrendről, mert arról még nem nyilatkozott minden helyi szervezet. A küldöttcsoport-vezetők és az országos elnökség pénteken újból ülésezik.

A küldöttcsoportok négy forgatókönyv közül választhatnak. Az első szerint a kongresszuson nem foglalkoznának személyi kérdésekkel, így a bizalmi szavazással sem. A párt legfelső döntéshozó testülete kibővítené a párton belüli együttműködés kiszélesítésére alkalmas országos választási bizottságot (ovb), amely a választásokig stabil személyi összetételben működik.

Emellett július 4-én kitűznék a következő kongresszus időpontját, amely a jövő évi költségvetés parlamenti elfogadása után, novemberben végén lehet.

Ez a kongresszus fogadná el az MSZP választási programját, döntene a miniszterelnök-jelöltről, országos listát állítana, illetve döntene az új elnökségről. Utóbbihoz módosítani kell a párt alapszabályát, hiszen az felmenő rendszerű tisztújítást ír elő.

A kibővített ovb új tagként venné be azokat a meghatározó politikusokat, akik egyébként nem lennének tagjai a testületnek.Ezen alternatíva része lenne az is, hogy az elnökség mostani, és az ovb új tagjai saját belátásuk szerint döntenének arról, versenybe szállnak-e az elnökségi tisztségekért.

A második alternatíva szerint nem lenne tisztújítás a következő választásig, azaz hozzávetőleg áprilisban tartanák meg azt. Ősszel is lenne kongresszus, de az csak az országos listáról, a miniszterelnök-jelöltről és a programról döntene. E forgatókönyv szerint is kibővülne az ovb.

A harmadik variáció az lenne, hogy a július 4-ei kongresszuson lenne bizalmi szavazás, majd ennek eredményeként később az elnökséget érintő tisztújítás is.

A negyedik menetrend úgy szól: jövő héten teljes, alulról felfelé menő tisztújításról döntenek a küldöttek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.